Grad Velika Gorica

Iz medija

Uz novi terminal uskoro će niknuti i tzv. airport city, a od Zagreba će se izgraditi tramvajska linija

drazen-mzlzGenerator neslućenog razvoja, što će postati novi terminal, vezan je ponajprije uz Veliku Goricu. Može se, prema sadašnjim najavama, očekivati da će ubrzo uz zračnu luku proći i tramvajska linija od Zagreba, kao i da će se u blizini terminala sagraditi atraktivan hotel. Uz to očekuje se da će se prekoputa terminala uz hotel s vremenom razviti airport city s nizom poslovnih sadržaja. Grad Velika Gorica prvi put je dobio dio koncesijske naknade, iako im avioni lete iznad glave već pola stoljeća. Taj će se novac uložiti u razvoj grada. Veliki su planovi i za povezanost zračne luke s Velikom Goricom i Zagrebom.

“U planu je šinsko vozilo na relaciji Zagreb – Zračna luka Franjo Tuđman – Velika Gorica. Vjerojatno tramvaj. Postoji slobodna trasa, na potezu Radnička – Domovinski most – Kosnica – prilazna cesta terminal – stadion Radnik u Gorici kao remiza. Bit će to zajednički projekt Grada Zagreba, Velike Gorice i države”, najavljuje Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Također, u Velikoj Gorici računaju da će oko pet posto turista koji će se zadržavati više od deset sati u zračnoj luci koristiti sadržaje koji će se nalaziti na deset do 15 minuta udaljenosti od terminala.

Velika Gorica je grad koji već dugo živi sa zrakoplovima. Velik broj Velikogoričana radi u zračnoj luci, a uskoro će ih još više.

“Razvoj zračne luke će širiti svoj utjecaj na naše stanovništvo i gospodarstvo. Podržat ćemo ga i pratećom industrijom – Zrakoplovno-tehničkim zavodom, srednjom školom u kojoj se školuju zrakoplovni kadrovi te našim veleučilištem, ali i svim drugim ekonomskim granama.

Nedavno smo napravili povelju prijateljstva između Grada Velike Gorice i tvrtki te ustanova koje djeluju na području zrakoplovstva. Velika Gorica je grad zrakoplovstva i kod nas se sve stalno vrti oko zrakoplovne industrije”, kaže Dražen Barišić.

Izvor: Globus