Grad Velika Gorica

Vijesti

Susret gradonačelnika Barišića i Bandića: Velika Gorica u prvoj ZET-ovoj zoni

IMG_6827Osmjesi na licima goričke delagacije na čelu s gradonačelnikom Draženom Barišićem, ali i zadovoljstvo delegacije zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, rezultat su današnjeg sastanka na kojemu su usuglašeni zajednički projekti dvaju gradova.

- Današnja tema je prijateljstvo između dva susjedna grada, velikoga Zagreba i mlađeg susjeda Velike Gorice, i u sklopu toga prijateljstva svi problemi koje smo imali na stolu su riješeni. Živimo u dva grada, ali smo jedna cjelina i glavna tema je bila povezivanje tramvajem preko novoga terminala zračne luke. Svakoga dana 25 tisuća ljudi putuje iz V. Gorice u Zagreb i želimo uz postojeće prometne koridore otvoriti još jedan koji je izuzetno važan za nas. Riješili smo puno toga i konkretno za mjesec dana ćemo se ponovno naći i početi realizirati projekte tijekom ove godine – rekao je Barišić nakon sastanka.

Zagreb je već pripremio projekt prvih osam od 14 km tramvajske pruge, a Bandić je dao i obećanje kada će se dva gradonačelnika provesti tramvajem od Gorice do Zagreba koji povjesnim povezivanjem s aerodromom postaje “istinska europska metropola”.

- Do Velike Gospe ćemo raspisati natječaj za projektiranje jer je projektni zadatak prve faze od Kvatrića do Kosnice u duljini osam kilometara već napravljen. Do zračne luke je druga faza, a onda i nadovezivanje do Velike Gorice od 2,5 km. Prvu fazu ćemo početi raditi najkasnije u veljači iduće godine, tih prvih 8 km od Kvatrića, a paralelno ćemo projektirati drugu fazu. Ako se krene u drugom mjesecu onda je sve to napravljeno za 15 mjeseci i do listopada 2018. mi ćemo se zajedno voziti – poručuo je Bandić uz dodatak “uvjeta”: ako Bog da zdravlja, sugrađani povjerenje i našli mi peneze da to napravimo, a to budemo, budite bez brige!

Umjesto dvije – jedna tarifna zona

Povezivanje tramvajem nije bilo jedino otvoreno prometno pitanje. Gradonačelnici su se usuglasili da se odmah oslobodi pola prostora ZET-ove garaže u Zagrebačkoj ulici, a zagrebački gradonačelnik se nada da će u godinu dana riješiti problem garaže u cijelosti.

- U mjesec dana ćemo već riješiti pola problema – obećao je Bandić.

Kako doznajemo od pregovaračkih timova još dva prometna pitanja u domeni ZET-a su otvorena. Gradonačelnik Barišić je zatražio da se nađe model po kojemu će i Goričani biti u prvoj tarifnoj zoni, a što bi direktno značilo i smanjenje troškova prijevoza svim korisnicima glavnih ZET-ovih linija koje povezuju dva grada, a novost bi bila i već ranije obećana autobusna linija preko Domovinskog mosta do Kvaternikovog trga u Zagrebu.

Zajednička crkva i mrtvačnica

Gradonačelnici su se usuglasili oko dva zajednička projekta gradnje objekata koje će koristiti građani i Velike Gorice i Zagreba. Tako će obje strane financirati gradnju mrtvačnice na groblju u Dubrancu, ali i nove crkve u Velikoj Mlaki kojoj će gravitirati naselje Veliko Polje.

Gradonačelnik Bandić dao je i odobrenje o isplati 4 milijuna kuna za dugovanje prema VG vodoopskrbi koja je sa Zagrebom postigla dogovor o naplati usluga za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda naselja Hrašće, Odra i Mala Mlaka koja su spojena na gorički sustav, a unazad nekoliko godina nisu plaćali vodne usluge.

- Kad se složna braća slože i olovo plivat može – zaključili su gradonačelnici u zajedničkoj izjavi.

IMG_6848IMG_6869IMG_6912IMG_6913