Grad Velika Gorica

Vijesti

Rotor do Velike Gospe, a u budućnosti će ih biti više

rotor2Gotovo mjesec dana prije zacrtanog roka – 10. kolovoza, dan je koji si je zadao VG komunalac za završetak radova na gradnji rotora kod Euroherca. S obzirom da je završena većina radova na zamjeni podzemnih instalacija takav rok je i moguće ostvariti, uvjerili smo se jutros pri obilasku gradilišta.

Ukupna vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna, a uz gradnju samog prometnog rješenja obuhvatila je i zamjenu komunalnih instalacija. Na polovici radova obećan je i rok puštanja u promet ovog rotora koji će normalizirati prometovanje gradom.

- Završili smo 50% radova dok zemljani radovi, oni “nevidljivi”, su na oko 95%. Vrlo brzo, kroz tjedan dana, će se vidjeti veliki napredak što se tiče nasipavanja, rubnjaka, javne rasvjete… Obećajemo da ćemo do Velike Gospe otvoriti promet – kaže Dragan Perić, direktor VG komunalca koji izvodi radove.

Zamjena komunalnih instalacija obuhvatila je i vodovodnu mrežu koja je nadograđena novom opremom koja će regulirati tlakove u cijevovodima u ovom dijelu grada.

- Nema potreba da u noći bude visok tlak u cijevovodu, smanjenjem tlaka smanjujemo i gubitke u vodovodu i produžujemo vijek trajanja vodovodne mreže – o novoj opremi je rekao Stjepan Rak, direktor VG vodoopskrbe.

Gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je kako je ljeto bilo pravo vrijeme za ovakve sveobuhvatne radove, a rotore u budućnosti vidi i na drugim raskrižjima.

- Ovakvih čvorišta će biti još nekoliko i to će biti novi grad, nova Velika Gorica. Rotori kao prometna rješenja su sigurniji od semafora i u budućnosti ćemo ići prema rotorima jer su sigurniji, lakši za održavanje. Kako je u svijetu trend rotora tako će biti i u Velikoj Gorici. Sve je to rezultat preusmjeravanja prometa na obilaznice i autocestu, smirivanje prometa u samome gradu je korak koji najavljujemo prema slobodnim pješačkim zonama u gradu. To je nešto drugo nego što je Gorica nekada bila – poručio je gradonačelnik.

Prema najavama rotori će u budućnosti zamijeniti dio semaforiziranih raskrižja, najvećim dijelom na potezu od benzinske stanice prema istoku do autobusnog kolodvora.

rotor1rotor3rotor4rotor5