Grad Velika Gorica

Vijesti

Bazen i vrtić dobili zeleno svjetlo, Komunalni centar otvara se početkom jeseni

goricanka1U Velikoj Gorici uskoro počinje izgradnja bazena, dječjeg vrtića i oproštajne građevine na groblju u Kušancu. Prihvaćanjem prijedloga kreditnog zaduženja za navedene projekte, u iznosu od 44 milijuna kuna, vijećnici su dali zeleno svjetlo za njihovu izgradnju. Prvo u realizaciju kreće izgradnja vrtića u Cvjetnom naselju, koji će, uz redovan program imati i program za djecu s posebnim potrebama.

Uoči sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Dražen Barišić, gradski vijećnici, pročelnici i direktori gradskih društava obišli su radove na komunalnom centru VG Goričanka, čije se otvorenje očekuje početkom rujna. Na novom komunalnom centru “VG Goričanka” preostaje nešto manje od tri tjedna radova, nakon čega ide tehnički pregled i useljenje gradskih tvrtki.

- Htjeli smo na licu mjesta pokazati gradskim vijećnicima, predsjednicima mjesnih samouprava i djelatnicima Grada što se sve radi. Radovi su pri samom kraju i do kraja srpnja bit će gotovi. Nakon toga očekujemo tehnički pregled i useljenje komunalnih tvrtki i drugih službi grada te da će početkom rujna biti otvoren za građanstvo koje će moći tu rješavati poslove i kako bi komunalni sustav stao na noge i funkcionirao svoj na svome- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić nakon obilaska.

goricanka2goricanka3goricanka4goricanka5

Gradske tvrtke posluju s dobiti

A upravo izvješća o radu trgovačkih društava, ako i kronologija nastanka VG Goričanke bile su točke dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. Sva trgovačka društva posluju pozitivno i prošlu, 2015. godinu završile su s dobiti. VG Komunalac ostvario je dobit od 1.3 milijuna kuna, VG Čistoća 1,2 milijuna, VG Vodoopskrba 1,5 milijuna, a Gradsko stambeno gospodarstvo 279 tisuća kuna.
-Ne samo da smo završili godinu s dobiti, nego smo i ulagali u naše poslovanje i u opremu. Nabavljeni su novi strojevi za komunalne djelatnosti u građevini i na održavanju zelenih površina, uspjeli smo spasiti tržnicu koja je godinama bila gubitnik, a sada posluje s dobitkom. Nema više najma, prostor je uređen na zadovoljstvo i prodavača i kupaca, oplemenjujemo ga novim sadržajima, a tržnica ima i certifikat seljačke tržnice – istaknuo je direktor VG Komunalca Dragan Perić.
VG Čistoća radi brojne projekte kojima promovira i potiče zaštitu okoliša, provodi pilot projekt odvojenog skupljanja otpada. – Iz europskih fondova sagrađeno je novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, a upravo smo započeli i s radovima na zatvaranju dvije kazete na odlagalištu. Kupili smo i u funkciji je i novo mobilno reciklažno dvorište, a našim je građanima besplatno podijeljeno i 1200 kompostera. U budućem razdoblju planiramo nabavu opreme za sortiranje i baliranje iskoristivih vrsta otpada u cilju povećanja kvalitete odvojeno prikupljenog otpada-istaknuo je tijekom prezentacije direktor VG Čistoće Željko Galeković.

Osnovna cijena za vodne usluge u Velikoj Gorici nije se mijenjala od 2011. godine i najniža je u Hrvatskoj, dok se povećala cijena za razvoj iz čega će se financirati dio projekta Aglomeracija Velike Gorice. Taj projekt koji je kandidiran za sredstva Europske unije, vrijedan 55 milijuna eura obuhvaća izgradnju novog pročistača otpadnih voda i izgradnju kanalizacijskih mreža u području Donjeg Turopolja, Lukavca i obnovu postojećih na području Velike Gorice. – Krajnji cilj ovog strateškog projekta je očuvanje goričkih podzemnih izvora pitke vode, prevencija potencijalnih zaraza, podizanje standarda i visok stupanj zaštite okoliša, ujednačen razvoj i opskrbljenost infrastrukturom za mnoge naše stanovnike. Važno je istaknuti da će priključak biti potpuno besplatan do granica parcela budućih korisnika.
Završetak projekta predviđen je krajem 2018. godine – istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak.

Gradsko stambeno gospodarstvo radi na projektima energetske učinkovitosti zgrada, a do sada su certifikati izdani za 146 zgrada na području Velike Gorice. – Obnovili smo u suradnji s Fondom fasade na velikom broju zgrada, što će u konačnici rezultirati boljom energetskom učinkovitošću, a time i manjom potrošnjom energije za grijanje. U planu nam je daljnja provedba Vladinih programa energetske obnove zgrada, a među prvima radovi počinju na zgradi Vodotornja. Provodit ćemo i energetski učinkovit sustav rasvjete kao i program obnovljivih izvora energije – istaknuo je direktor GSG-a Tomislav Landeka.

Kronologija nastanka VG Goričanke

Navedena trgovačka društva od svog osnutka su u unajmljenom prostoru i tijekom deset godina za najam su izdvojila 18,5 milijuna kuna. To je bio i razlog za ulazak u projekt VG Goričanke, kupnju nekadašnje posrnule tvornice sa pripadajućim zemljištem, kako bi u konačnici sav komunalna poduzeća bila na jednome mjestu, što će i građanima omogućiti lakše i jednostavnije korištenje njihovih usluga.

Nakon što je objavljena prodaja, osnovano je društvo VG Goričanka, čiji su osnivači bili VG Komunalac, VG Čistoća i VG Vodoopskrba. Napravljena je studija isplativosti i u prosincu 2013. godine kupljena je nekretnina nekadašnje tvornice Goričanke. U veljači,2014. izrađen je idejni projekt, a u srpnju 2014 glavni projekt za rekonstrukciju postojeće zgrade u komunalnom centru VG GORIČANKA. 31.12.2014. dobiveno je Rješenje o izvedbenom stanju, 09.02.2015. je objavljen natječaj za izvođača radova, a u rujnu 2015. Počeli su radovi na rekonstrukciji i uređenju komunalnog centra. Vrijednost investicije je 24 milijuna kuna.
Preostalo je još tri tjedna završnih radova, nakon čega u Komunalni centar sele VG Komunalac, VG Čistoća, VG Vodoopskrba, GSG i dio poslovanja gradske uprave. U budućnosti će u Komunalnom centru moći biti smještena i Javna vatrogasna postrojba kao i Crveni križ, a od dodatnih sadržaja Centra će imati bankarske usluge i ugostiteljstvo.

Glavni ciljevi projekta

U projekt se ušlo s osnovnim ciljem da komunalna poduzeća imaju vlastiti prostor i da umjesto dosadašnjeg plaćanja najamnine ulažu u vlastite prostore. To će omogućiti modernizaciju poslovanja, kvalitetan komunalni sustav i upravljanje istim putem novih tehnologija, što podrazumijeva koncept Pametnog grada, a Komunalni centar bit će na usluzi građanima koji će sve usluge koristiti na jednome mjestu.