Grad Velika Gorica

Vijesti

Nagradu za najoriginalniji projekt 2016. dobilo Dječje gradsko vijeće Velike Gorice

Zabok2U petak i subotu, 3. i 4. lipnja 2016. održan je 12. Susret Dječjih vijeća Hrvatske u Zaboku, gradu prijatelju djece u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok.

Financijski pokrovitelji susreta su Grad Zabok, Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo socijalne politike i mladih RH u okviru projekta „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća“.

Susret je započeo u petak, 3. lipnja 2016., u OŠ K. Š. Gjalskog svečanim programom otvaranja u kojemu su nastupila djeca iz grada Zaboka i Društva Naša djeca Zabok.

Prvog dana Susreta predstavljeni su i proglašeni Naj-projekti Dječjih vijeća za 2016. godinu. Posebnu nagradu za najoriginalnije projekte dobila su dječja vijeća iz Rovinja i Velike Gorice.
Predstavnice Dječjeg vijeća Velike Gorice Jana Špičić, predsjednica i Estera Sabljić, aktivna članica, predstavile su velikogorički naj-projekt „Mogu i sudjelujem“ na kojem su im čestitali predstavnici organizatora, a članovi Povjerenstva obrazložili su razloge zašto je projekt izabran među dva najoriginalnija.

Projekt je započeo na inicijativu Udruženja Djeca prva, koje već godinama uspješno provodi različite projekte na području Grada Velike Gorice namijenjene ranjivim skupinama djece. U projekt su odmah uključeni partneri i suradnici – Grad Velika Gorica, Centar za djecu, mlade i obitelj, Dječji vrtić Ciciban, Osnovna škola Novo Čiče i naravno – Dječje gradsko vijeće. Projekt je proveden u programu predškole u Novom Čiče jer se djeca pripremajući za polazak u školu trebaju pripremati i za aktivno sudjelovanje u školi i zajednici u kojoj žive, a istovremeno je važno da nauče participirati i u svojim obiteljima. Za participaciju djece potrebno je istovremeno pripremati i djecu i roditelje, zato su u projekt uključeni i roditelji.
Dječje gradsko vijeće se s velikim veseljem uključilo u ovaj projekt smatrajući da je jako važno osvještavati djecu o participaciji već u vrtićima kako bi bili pripremljeni za aktivno sudjelovanje u školi.
Najkvalitetnije informacije o ostvarivanju dječjih prava u zajednici mogu dati djeca, stoga je u projektu ključno aktivno sudjelovanje dječjih gradskih vijećnika iz Dječjeg vijeća. Kako su i navele predstavnice Velike Gorice, ova nagrada je poticaj za još aktivniji rad Dječjeg gradskog vijeća.

Drugog dana Susreta, 4. lipnja održavale su se radionice za djecu-vijećnike na temu „Prebaci na volontiranje!“ te okrugli stol za voditelje na temu „Suradnja i komunikacija Dječjih vijeća s lokalnom zajednicom.“

Na Susretu je sudjelovalo 50-ak djece i voditelja iz 15 najaktivnijih Dječjih vijeća u Hrvatskoj, a djeca su se družila, stekla neka nova znanja i iskustva i uz to su se dobro zabavljala.

zabok1