- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Eko zastava vijori nad ‘Žirekom’

Posted By Gorica.hr On 17.06.2016. @ 13:45 In Vijesti | Comments Disabled

ekozirek1 [1]U Dječjem vrtiću Žirek danas prijepodne podignuta je eko zastava. Još je jedna to potvrda za vrtić koji kroz različite akcije među dječjim skupinama potiče na brigu o okolišu od malih nogu.

Na okupljanju zastave okupili su se brojni djelatnici vrtića predvođeni ravnateljicom Sandrom Crnić, među njima bila je i gradska vijećnica Katarina Šeravić. Ispred Grada Velike Gorice na eko event u vrtić su stigli i gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima Stjepanom Kosom i Ervinom Kolarcem, pročelnikom Krešimirom Ačkarom, došli su i drugi ravnatelji i djelatnici škola i vrtića koji također nose status eko škola te roditelji i djeca koja pohađaju ovaj vrtić.

-Više od 300 ustanova u Hrvatskoj do danas je steklo status eko škole, a mi smo 16. generacija. Zadovoljili smo međunarodne smjernice i kriterije da dobijemo eko zastavu. Uspješno provodimo razne akcije poput Dana zahvale za plodove zemlje, Otpad-skriveno blago, Zdravlje i zdrava hrana, Za manje otpada, te Otpad i recikliranje. Za uspješnost programa realizirali smo suradnju s brojnim ustanovama kako obrazovnim tako i onima koje brinu o okolišu. Grad se sve više definira kao eko grad od pojedinih vrtića i osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje, pa i Veleučilište koji imaju status eko škole-rekla je Sandra Crnić ponosna na svoje djelatnike i djecu koji su anjviše doprinijeli statusu eko vrtića.

Zastavu su zajedno podigli gradonačelnik Dražen Barišić i gospodin Vjekoslav Kos, kum zastave dok su najmlađi vrtićanci pjevali himnu DV-a Žirek.

-Djeca u ekološkim akcijama sudjeluju od 2,5 godine do predškolske dobi tako da se u našem vrtiću ekološka svijest razvija od najranije dobi, a sve s ciljem da djecu potkanemo na brigu o sebi, svom zdravlju i okolišu u kojem žive-rekla nam je pedagoginja DV-a Žirek Lahorka Sarić.

Umjesto da karton i papir završe u smeću pretvoreni su u čestitke i uskrsne košarice

Ističe kako su djeca eko projekte pratila sa zanimanjem i vezala se za predmete koje su izrađivali.

-Tijekom projekta „Skriveno blago“ skupljali smo papir, radili čestitke od recikiranog papira za Božić, potom smo za Uskrs radili košarice za Uskrs za pisanice tako da stari karton i papir ne bacimo u otpad već pokažemo kako se taj materijal još može koristiti-dodala je pedagoginja Lahorka Sarić.

Djeca DV-a Žirek uoči podizanja zastave izvela su i prigodan program popraćen pjesmom, recitacijom i narodnim dječjim plesovima na oduševljenje publike.

-Hvala svim djelatnicima što zadajete smjer i ritam, zadatke i ciljeve koje moramo postići i svi mi u privatnom životu kad je u pitanju bria o okolišu. Djeca će ovako odgajajući i odrastajući postati pravi ekolozi i time stvaramo bolje društvo i bolju Veliku Goricu-zaključio je gradonačelnik Dražen Barišić.

ekozirek2 [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2016/06/eko-zastava-vijori-nad-zirekom/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/ekozirek1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/ekozirek2.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal