Grad Velika Gorica

Vijesti

Eko zastava vijori nad 'Žirekom'

ekozirek1U Dječjem vrtiću Žirek danas prijepodne podignuta je eko zastava. Još je jedna to potvrda za vrtić koji kroz različite akcije među dječjim skupinama potiče na brigu o okolišu od malih nogu.

Na okupljanju zastave okupili su se brojni djelatnici vrtića predvođeni ravnateljicom Sandrom Crnić, među njima bila je i gradska vijećnica Katarina Šeravić. Ispred Grada Velike Gorice na eko event u vrtić su stigli i gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima Stjepanom Kosom i Ervinom Kolarcem, pročelnikom Krešimirom Ačkarom, došli su i drugi ravnatelji i djelatnici škola i vrtića koji također nose status eko škola te roditelji i djeca koja pohađaju ovaj vrtić.

-Više od 300 ustanova u Hrvatskoj do danas je steklo status eko škole, a mi smo 16. generacija. Zadovoljili smo međunarodne smjernice i kriterije da dobijemo eko zastavu. Uspješno provodimo razne akcije poput Dana zahvale za plodove zemlje, Otpad-skriveno blago, Zdravlje i zdrava hrana, Za manje otpada, te Otpad i recikliranje. Za uspješnost programa realizirali smo suradnju s brojnim ustanovama kako obrazovnim tako i onima koje brinu o okolišu. Grad se sve više definira kao eko grad od pojedinih vrtića i osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje, pa i Veleučilište koji imaju status eko škole-rekla je Sandra Crnić ponosna na svoje djelatnike i djecu koji su anjviše doprinijeli statusu eko vrtića.

Zastavu su zajedno podigli gradonačelnik Dražen Barišić i gospodin Vjekoslav Kos, kum zastave dok su najmlađi vrtićanci pjevali himnu DV-a Žirek.

-Djeca u ekološkim akcijama sudjeluju od 2,5 godine do predškolske dobi tako da se u našem vrtiću ekološka svijest razvija od najranije dobi, a sve s ciljem da djecu potkanemo na brigu o sebi, svom zdravlju i okolišu u kojem žive-rekla nam je pedagoginja DV-a Žirek Lahorka Sarić.

Umjesto da karton i papir završe u smeću pretvoreni su u čestitke i uskrsne košarice

Ističe kako su djeca eko projekte pratila sa zanimanjem i vezala se za predmete koje su izrađivali.

-Tijekom projekta „Skriveno blago“ skupljali smo papir, radili čestitke od recikiranog papira za Božić, potom smo za Uskrs radili košarice za Uskrs za pisanice tako da stari karton i papir ne bacimo u otpad već pokažemo kako se taj materijal još može koristiti-dodala je pedagoginja Lahorka Sarić.

Djeca DV-a Žirek uoči podizanja zastave izvela su i prigodan program popraćen pjesmom, recitacijom i narodnim dječjim plesovima na oduševljenje publike.

-Hvala svim djelatnicima što zadajete smjer i ritam, zadatke i ciljeve koje moramo postići i svi mi u privatnom životu kad je u pitanju bria o okolišu. Djeca će ovako odgajajući i odrastajući postati pravi ekolozi i time stvaramo bolje društvo i bolju Veliku Goricu-zaključio je gradonačelnik Dražen Barišić.

ekozirek2