- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Eko strašila čuvaju gradske vrtove

Posted By Gorica.hr On 03.06.2016. @ 18:48 In Vijesti | Comments Disabled

strasila [1]Slavko, Fifi 22, Jagoda…samo su neka od imena koje su učenici OŠ Eugena Kumičića dali strašilima koja su izradili od recikliranog materijala. Njih su darovali građanima koji imaju parcele u Gradskim vrtovima kako bi zaštitili nasade od ptica, i potaknuli svjest građana o uporabi pesticida.

U ovaj eko projekt uključili su se učenici 6. c razreda koji su kroz cijelu godinu radili na izradi deset strašila. Dio eko-strašila danas su postavili u vrtovima na Podbrežnici, a u tome im je pomogao i privremeni pročelnik za poljoprivredu Marko Kos.

-Strašila smo izrađivali od recikliranog materijala i to dosta dugo, od početka prvog polugodišta smo prikupljali materijal, a u drugom polugodištu smo se dali u izradu pod likovnim voditeljstvom profesorice Tajane Brnić koja nam je pomogla. Svaki dio materijala je morao imati svoju svrhu, nije smjelo biti nikakvih logotipova na ambalaži i slično. Nadamo se da ćemo uspjeti u svom naum, a to je da podignemo svjest u lokalnoj zajednici o uporabi pesticida, pa mislimo da smo već uspjeli- rekla nam je razrednica Darija Žaper.

Izrada strašila od recikliranih materijala koji bi inače nepotrebno završili u otpadu dobro se uklopila u gradivo o ekologiji koje učenici obrađuju u školi.

-Učenici su bili jako zadovoljni sudjelovanjem na projektu, to im je ujedno gradivo o ekologiji. Mi smo također međunarodna eko škola i ovo je zapravo samo jedan od brojnih projekata u kojem smo sudjelovali i u kojima ćemo, nadam se, ubuduće sudjelovati. Prijavili smo se i na natječaj udruge Bioteka i Emezzetta kojima žele nagraditi škole za koje procjene da su najbolje u ekologiji, a mi smo se prijavili u kategoriji tla. Rezultati se očekuju krajem lipnja-dodala je nastavnica Žaper ponosna na učenike.

-Svidio mi se projekt, bilo je interesantno za naučiti nešto novo i ujedno je bilo i zabavno- kratko nam je prokomentirao jedan od učenika, Florijan Sirovan s time se slažu i njegovi kolege iz razreda.

-Bilo je baš zabavno, svi smo surađivali na projektu, dijelili stvari za izradu i zajedno smo sudjelovali u svemu. Uz ovo u školi inače još skupljamo i papir i stare baterije- dodao je Marko Cerovski.

Da građani dobro brinu o svojim vrtovima na Podbrežnici vidi se već na prvi pogled, poneke parcele krasi cvijeće i ukrasno bilje, a na nekima su već dobrano izrasle mahune, jagode,luk i drugo povrće. Nekolicina vlasnika parcela i danas iza podne je bila na vrtovima, a uvjerili smo se da o vrtu znaju brinuti i najmlađi.

-Dođemo ovdje svaka dva dana, zaljevamo i sadimo. Danas sam ja dopao zaliti malo vrt na kojem smo najviše posadili jagode. Dolaze ovdje raditi mama i tata, a ponekad svrati i baka iz Velike Bune. Ja sam pomagao u sadnji jagoda i špinata kojeg najviše volim- otkrio nam je Borna Bačurin (10) kojem nije teško obići obiteljski vrt.

Prvi projekt Gradskih vrtova imao je jako dobar odaziv građana, a zbog velikog odaziva i sljedećeg tjedna otvara se novi Gradski vrt u Teslinoj ulici.

- U srijedu je otvorenje novih vrtova u Ulici Nikole Tesle, pa je današnje okupljanje ujedno i najava za nastavak projekta Gradskih vrtova u našem gradu. Dio strašila koje su napravili učenici bit će postavljen u novim vrtovima- rekla je Meri Barišić iz upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2016/06/eko-strasila-cuvaju-gradske-vrtove/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/strasila.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal