Grad Velika Gorica

Vijesti

Eko strašila čuvaju gradske vrtove

strasilaSlavko, Fifi 22, Jagoda…samo su neka od imena koje su učenici OŠ Eugena Kumičića dali strašilima koja su izradili od recikliranog materijala. Njih su darovali građanima koji imaju parcele u Gradskim vrtovima kako bi zaštitili nasade od ptica, i potaknuli svjest građana o uporabi pesticida.

U ovaj eko projekt uključili su se učenici 6. c razreda koji su kroz cijelu godinu radili na izradi deset strašila. Dio eko-strašila danas su postavili u vrtovima na Podbrežnici, a u tome im je pomogao i privremeni pročelnik za poljoprivredu Marko Kos.

-Strašila smo izrađivali od recikliranog materijala i to dosta dugo, od početka prvog polugodišta smo prikupljali materijal, a u drugom polugodištu smo se dali u izradu pod likovnim voditeljstvom profesorice Tajane Brnić koja nam je pomogla. Svaki dio materijala je morao imati svoju svrhu, nije smjelo biti nikakvih logotipova na ambalaži i slično. Nadamo se da ćemo uspjeti u svom naum, a to je da podignemo svjest u lokalnoj zajednici o uporabi pesticida, pa mislimo da smo već uspjeli- rekla nam je razrednica Darija Žaper.

Izrada strašila od recikliranih materijala koji bi inače nepotrebno završili u otpadu dobro se uklopila u gradivo o ekologiji koje učenici obrađuju u školi.

-Učenici su bili jako zadovoljni sudjelovanjem na projektu, to im je ujedno gradivo o ekologiji. Mi smo također međunarodna eko škola i ovo je zapravo samo jedan od brojnih projekata u kojem smo sudjelovali i u kojima ćemo, nadam se, ubuduće sudjelovati. Prijavili smo se i na natječaj udruge Bioteka i Emezzetta kojima žele nagraditi škole za koje procjene da su najbolje u ekologiji, a mi smo se prijavili u kategoriji tla. Rezultati se očekuju krajem lipnja-dodala je nastavnica Žaper ponosna na učenike.

-Svidio mi se projekt, bilo je interesantno za naučiti nešto novo i ujedno je bilo i zabavno- kratko nam je prokomentirao jedan od učenika, Florijan Sirovan s time se slažu i njegovi kolege iz razreda.

-Bilo je baš zabavno, svi smo surađivali na projektu, dijelili stvari za izradu i zajedno smo sudjelovali u svemu. Uz ovo u školi inače još skupljamo i papir i stare baterije- dodao je Marko Cerovski.

Da građani dobro brinu o svojim vrtovima na Podbrežnici vidi se već na prvi pogled, poneke parcele krasi cvijeće i ukrasno bilje, a na nekima su već dobrano izrasle mahune, jagode,luk i drugo povrće. Nekolicina vlasnika parcela i danas iza podne je bila na vrtovima, a uvjerili smo se da o vrtu znaju brinuti i najmlađi.

-Dođemo ovdje svaka dva dana, zaljevamo i sadimo. Danas sam ja dopao zaliti malo vrt na kojem smo najviše posadili jagode. Dolaze ovdje raditi mama i tata, a ponekad svrati i baka iz Velike Bune. Ja sam pomagao u sadnji jagoda i špinata kojeg najviše volim- otkrio nam je Borna Bačurin (10) kojem nije teško obići obiteljski vrt.

Prvi projekt Gradskih vrtova imao je jako dobar odaziv građana, a zbog velikog odaziva i sljedećeg tjedna otvara se novi Gradski vrt u Teslinoj ulici.

- U srijedu je otvorenje novih vrtova u Ulici Nikole Tesle, pa je današnje okupljanje ujedno i najava za nastavak projekta Gradskih vrtova u našem gradu. Dio strašila koje su napravili učenici bit će postavljen u novim vrtovima- rekla je Meri Barišić iz upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.