Grad Velika Gorica

Vijesti

Biti asistent iskustvo je koje oplemenjuje

DSC_0236Završila je i druga školska godina kako se na području Grada Velike Gorice provodi projekt asistenata u nastavi “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” financiranog iz EU fondova. Zahvaljujući nastavku projekta 66-ero djece u svakodnevnoj nastavi imalo je svog pomoćnika uz kojeg su lakše držali korak s nastavnim gradivom i školskim obvezama.

Završna konferencija održana je danas u dvorani Gorica gdje su se okupili učitelji, asistenti, djeca kordinatori i učesnici ovog velikog projekta koji je donio višestruku korist.

Konferencija je ujedno bila i prilika da se upute zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Arijana Mataga Tintor iz Gradskog odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport istaknula je kako se u ovom hvalevrijednom projektu itekako vidi što je postignuto, a najbolje to pokazuju djeca.

-Djeca koja imaju pomoćnike u nastavi nevjerojatno napreduju što se tiče školskih iskustava, socijaliziraju se u društvenu zajednicu, a druga djeca uz njih uče o istinskim ljudskim vrijednostima, prihvaćanju drugačijih, empatiji, solidarnosti i time svi dobivamo i kao zajednica jer postajemo bolje društvo- rekla je Arijana Mataga Tintor.

Na početku školske godine bilo je prijavljeno 62 djece u projektu i 57 asistenata, no kako se situacija zna promijeniti, roditelji kasnije dobe lječničku dokumentaciju, prilagodilo se situaciji. Naposljetku je 66-ero djece imalo asistente kojih je radilo čak 57.

-Ovaj program već je postao naša tradicija i njime uistinu pokazujemo kako sva djeca mogu imati jednake mogućnosti za uspjeh u obrazovanju, da imaju priliku ostvariti se i ovakvim postupkom integracije to i postižemo. Rezultati projekta su odlični i ovaj projekt je primjer i drugim gradovima u Republici Hrvatskoj da ih potakne na isto jer djeca s posebnim potrebama moraju dobiti tu priliku -istaknuo je pročelnik Krešimir Ačkar.

Iskustvo koje oplemenjuje

Među djecom koja imaju potrebu za asistentom u nastavi bilo je djece s različitim dijagnozama, a kako bi se asistenti lakše snašli u radu s djecom pomagala im je i stručna služba škole.

-Ovih godinu dana je bilo sasvim novo životno iskustvo koje me oplemenilo kao osobu, upoznao sam jednu vrlo vrijednu osobu koja zaslužuje pažnju i mislim da je Miroslav pokazao da je zahvalan za ovaj projekt i o tome najbolje govore njegove ocijene. Miroslav završava sada Osnovnu školu u Ščitarjevu i upisuje srednju školu i mislim da neće biti problema s upisom jer ima odlične ocijene. Osim na nastavi družimo se i pod odmorom, zezamo ostale učenike, pa osim savladavanja nastavnog gradiva zapravo se družimo i privatno-rekao nam je Alen Konjević koji je bio asistent Miroslavu Raduloviću iz OŠ Ščitarjevo.

-Upisat ću školu za pomoćnog grafičara u Dubravi-rekao je Miroslav dodavši kako mu je kemija najdraži predmet te kako na svog asistenta gleda kao na prijatelja čak i ako se posvađaju.

Miroslavova majka Jasna Radulović iznimno je zadovoljna asistentom Konjevićem, no s druge strane nije mogla sakriti brigu što će biti najesen kad njen sin krene u srednju školu.

- Jako sam zadovoljna jer je moj sin dobio gospodina Konjevića za asistenta i nadam se da će ostati i dalje s njime i u srednjoj školi. Ako je moguće molim da mu isti asistent ostane u srednjoj školi da mu se omogući da završi školovanje-rekla je sa suzom u očima gospođa Radulović čiji sin je završio osnovnoškolsko obrazovanje.

Snimljen film o projektu

Miroslav i njegov asistent Alen bili su i jedni od glavnih aktera u kratkom filmu koji je snimljen o ovom projektu. Djevojčica Ana Paula Kovačević i njena asistentica Martina Sorić još su jedna od brojnih priča koje čine ovaj projekt.

-Naša Ana Paula već dvije godine ima istu asistenticu, jako smo zadovoljni njenim uspjehom i odnosom asistentice prema Ani i obrnuto- rekla je Blaženka Kovačević, majka Ane Paule koja ima asistenta u nastavi.

Projekt ide dalje

Mataga Tintor na završnoj je konferenciji istaknula kako se već krenulo s radnjama da se projekt nastavi i u sljedećoj školskoj godini.

-Jučer smo predali dokumentaciju Agenciji za strukovno obrazovanje dijece i odraslih, slijedi pisanje projekta i vjerujem da će se nastaviti dobra praksa. Rezultati će biti poznat krajem ljeta, a mi s radom počinjemo s prvim danom školske godine kako bi svaki učenik koji ima potrebu za tim ušao u razred sa svojim asistentom-kazala je Mataga Tintor.

Prema sadašnjem stanju za sljedeću školsku godinu postoji potreba za 69 učenika koji traže asistenta u nastavi.

- U slučaju da nam se ne odobre sredstva za sve, morat ćemo se snać jer smo se u projektu i obvezali na održivost projekta. Postoji i mogućnost da jedan asistent radi s dvoje djece i to ovisi o procjeni situacije jer svaki slučaj je zaseban-dodala je Arijana Mataga Tintor.

Projekt kojeg nosi Grad Velika Gorica vrijedan je 2,4 milijuna kuna, većinom je financiran iz Europskog socijalnog fonda, dok je Grad Velika Gorica participirao s 98 tisuća kuna.

- Budite sigurni da će svako dijete koje ima potrebe u sljedećoj školskoj godini imati asistenta i da će roditelji i građani biti zadovoljni – rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Za kraj Mataga Tintor je riječima dočarala kakvo zadovoljstvo ostaje kao dugotrajna posljedica ovog projekta:

-Ono što ostaje trajno je zadovoljstvo svih onih koji sudjeluju u projektu i svih nas iz pozadine, koji so sudjelovali u nečemu što je vidljivo, konkretno i vrijedno. To je zadovoljstvo koje doživimo kada nas nazovu roditelji i zahvale jer je njihovo dijete dobilo pomoćnika u nastavi, to je zadovoljstvo koje nam pokaže učiteljica kada nam kaže da je dijete procvjetalo otkako ima pomoćnika, kad na ulici sretnete učiteljicu koja vas zagrli jer je u razred dobila pomoćnika u nastavi, to je zadovoljstvo kada vam dođe redateljica filma koja je tjednima istraživala po školama, koja je snimila deseterostruko više materijala no što stane u film, koja je upoznala djecu i asistente i na kraju kaže ‘ja sam oduševljena, to je moja Velika Gorica’.

DSC_0208DSC_0202DSC_0231DSC_0247