Grad Velika Gorica

Vijesti

Vijećnici prihvatili izvršenje proračuna i izvješće gradonačelnika

vijeceNa jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2015. Godinu, kao i izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2015. Godine. Usvojena su i izvješća o radu gradskih ustanova i dječjih vrtića, a donesena je i odluka o dokapitalizaciji Distributivnog centra za voće i povrće.

Gradonačelnik je predstavio Izvješće o radu, iz kojeg izdvajamo:

„Godina koja je iza nas, 2015., a posebice njezin drugi dio, na koji se i odnosi ovo Izvješće, za Veliku je Goricu bila godina investicija i realizacije projekata. Gledajući sveukupno sliku našega grada mogu istaknuti kako je, što vanjskih, a što vlastitih investicija bilo u vrijednosti od 100 milijuna kuna. Nakon 20 godina sagradili smo i otvorili potpuno novi vrtić, iz vlastitih izvora. Vrtić u Velikoj Mlaki jedan je od najmodernijih i najuređenijih vrtića u Hrvatskoj. Proširenjem vrtića Velika Gorica, objekta u Pucekovićevoj ulici, povećali smo broj upisane djece i sve smo bliže našem cilju da niti jedno dijete ne ostane bez mjesta u vrtiću.
Završena je nova osnovna škola u Novom Čiču. To je jedini projekt za koji je sredstva izdvojilo Ministarstvo, no, školska športska dvorana nije bila u njihovom planu i projektu. Zato smo mi kao Grad, uz sufinanciranje Županije, izradili projekt i sagradili novu dvoranu, koja je danas u potpunosti opremljena, uključujući i vanjska igrališta i staze za atletiku. Djeca koja pohađaju školu u Novom Čiču imaju odlične uvjete školovanja i obrazovanja.
Kad govorim o djeci i obrazovanju, spomenut ću i projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ u kojem smo omogućili dobivanje asistenta u nastavi svakom djetetu kojem je to potrebno. Opremili smo tri školska dvorišta s motoričkim parkovima koji omogućavaju odvijanje nastave tjelesnog odgoja za djecu od prvog do četvrtog razreda, a za naše sugrađane rekreativce postavili smo i fintess igralište u Parku dr. Tuđmana.
Uložili smo i u projekte zaštite okoliša. Uz veliki projekt financiran iz sredstava Europske unije, „U Mom dvorištu“, u sklopu kojeg je sagrađeno novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, uveli smo i kućno kompostiranje dajući našim sugrađanima besplatne kompostere, a počelo se i s odvojenim prikupljanjem otpada. Posebno smo ponosni na nabavku novog mobilnog reciklažnog dvorišta koje dolazi u naša naselja i kvartove i omogućava građanima zbrinjavanje otpada na adekvatan način.
Naš grad dobio je i 5 punionica za električna vozila, a pokrenuti su i projekti za energetsku učinkovitost putem sufinanciranja obnove pročelja na zgradama u centru našega grada.
Napravljena je dokumentacija za projekt Aglomeracija Velika Gorica koji obuhvaća izgradnju novoga uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju kanalizacijske mreže u naseljima, a završen je i magistralni cjevovod koji je doveo vodu u naše Vrhovlje i prvi priključci na vodovodnu mrežu u Dubrancu već su ostvareni.

Izrađena je dokumentacija za gradnju novog Centra za posjetitelje, koji će biti sagrađen na prostoru kod Muzeja Turopolja, a počelo je i uređenje zgrade Goričanke, koja će postati naš novi Komunalni centar.

Pokrenuli smo i dokumentaciju za brojne projekte koji će biti realizirani u 2016. godini, od dokumenata za izgradnju gradskog bazena do dokumentacije za gradnju kružnog toka u Velikoj Gorici, koji će omogućiti uvođenje dvosmjernog prometa i tako dovesti do konačnog cilja, zatvaranja dijela Trga kralja Tomislava i njegovo pretvaranje u šetnicu.“