Grad Velika Gorica

Vijesti

Poslovni uzlet Velike Gorice

grad1Kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje, u Velikoj Gorici je drugu godinu zaredom održana susret poduzetnika ‘Poslovni uzlet Grada Velike Gorice’.

-Nisu to događaji gdje se neki gradovi hvale, naš grad se može pohvaliti sa najnižom stopom nezaposlenosti i najvišom prosječnom plaćom u Hrvatskoj, nego su to događaji di treba govoriti i o problemima, da bude još bolje, ali ne samo nama u Velikoj Gorici već i onima na koje se generira razvoj Gorice i koji utječe na taj način.-rekao nam je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

-Ono s čime se veliki i mali poduzetnici najčešće susreću su zakonske zavrzlame, puno pravila i nekakvih stvari koje moraju obavljati, ispunjavati, pisati, koje im oduzimaju jako puno vremena u odnosu na vrijeme koje imaju za bavljenje svojim biznisom. To su prepreke o kojima se priča već godinama, a o kojima i mi već tri godine govorimo na Poslovnim uzletima, ali to se nažalost vrlo teško mijenja. – rekao je Vladimir Nišević, zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika koji je organizirao besplatne edukacije ‘Poslovni uzlet’ u suradnji s Gradom Velika Gorica i Zagrebačkom županijom.

A problema i izazova je mnogo. Jedna od njih je racionalizacija i uštede u energetici, o čemu je bilo govora na panel diskusiji. Vladimir Nišević je istaknuo kako svjetske procjene govore da će do 2020. godine energetika omogućiti zapošljavanje velikog broja ljudi kroz programe energetske uštede jer Fond za zaštitu okoliša i europski fondovi plasiraju velika sredstva vezana uz energetiku naručito uz područje energetskih ušteda.

-To je velika prilika za male i srednje poduzetnike, posebno iz područja građevine koji se bave izolacijama ili nekim radovima u zgradarstvu da ostvare neki profit koji do sada nisu mogli.-rekao je Nišević.

Upravo takvi poduzetnici mogu ostvariti profit u Velikoj Gorici i olakšati muke građanima koji se već godinama bore s visokim računima za grijanje. Gradonačelnik Barišić podsjetio je kako Grad može riješiti ovaj problem s HEP Toplinarstvom.

Ono što grad može napraviti i što radi je da gradi ovojnice oko tih zgrada da smanjuje mogućnost gubitka topline da se na taj način smanjuju i računi. Fotonaponskim ćelijama, odnosno solarnim panelima pokušavamo iskoristiti dodatne izvore energije da budu na korist našim sugrađanima.-rekao je Barišić

Mnogo je toga što se može učiniti. Jedan od načina pomoći upravo su i ovakve besplatne edukacije na kojima su ovaj put poduzetnici mogli više saznati o novim tehnologijama i kako im one mogu olakšati svakodnevne poslovne uzlete, zatim o tome kako koristiti bankarske proizvode, a kako uspješno prodati vlastiti proizvod te kako se prilagoditi novim izazovima u poslovanju. Poslovni dnevnik u suradnji s gradovima, općinama i županijama, ovakve edukacije provodi diljem Hrvatske posljednje tri godine. Kroz njih je prošlo sedam tisuća malih i srednjih poduzetnika.

uzlet2