Grad Velika Gorica

Vijesti

Ministar Romić obišao Distributivni centar - očekuju se europska sredstva za gradnju hladnjače

distributivni-romic1Ministar poljoprivrede Davor Romić danas je u obilasku Zagrebačke županije, pa je jutros posjetio i Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu. U obilasku Centra bili su i gradonačelnik Dražen Barišić te župan Stjepan Kožić. Svi oni zajedno sa svojim suradnicima i predstavnicima proizvođača održali su zatvoreni sastanak o poljoprivrednim temama te potom obišli Distributivni centar.

- Ovo je jedna od prvih proizvođačkih organizacija voća i povrća u Hrvatskoj to je super oblik komunikacije između županija i gradova koji su našli zajednički interes, organizirali se i da na neki način sutra zajedno nastupaju na tržište u puno povoljnijim i organiziranim uvjetima- naglasio je ministar Davor Romić u obilasku Distributivnog centra.

Potpore za male proizvođače

Na zatvorenom sastanku se razgovaralo kako pomoći obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, kako razviti ruralni prostor i zadržati ih tamo, o problemima mljekara i mjerama koje bi im išle na pomoć. Prve dobre vijest stižu za male proizvođače novom odlukom ministra.

-Imamo jako lijepih vijest za male proizvođače, donio sam odluku da će se pomoći 1150 malih proizvođača s ukupno 16,5 milijuna eura s namjerom da budu konkurentniji i da kroz ovo programsko razdoblje ojačaju i konkuriraju za puno veće fondove iz mjere 4.1.1. i slično.
U ovom trenutku kada se ruralni prostor zapušta, mali proizvođači nestaju, našli smo mjere kako im pomoći da postanu jači i ostanu na ruralnom prostoru što je i cilj ove Vlade, a realizacija odluke kreće za 15-ak dana-dodao je ministar.

Čekaju se sredstva za ULO-hladnjaču

Distributivni centar “Sunčana” koji se nalazi u Radnoj zoni Rakitovec završen je početkom 2012. godine. Zajedničkim snagama u tom projektu vrijednom 13,1 milijuna kuna udružile su Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci. No, puna zadaća Centra ne može zaživjeti dok se ne izgradi potrebna hladnjača.

- Danas smo ovdje govorili o Distributivnom centru i svemu što je vezano za tu organizaciju i kako dovesti ovaj objekt u punu funkciju, ovo je prva faza, a drugi da bi u potpunosti zadovoljio naše proizvođače je izgradnja ULO-hladnjača, to je nešto za što se naša poljoprivredna Zadruga zagrebački voćnjaci i Distributivni centar prijavili za jednu mjeru potpora i nadam se da će kroz mjesec dana znati konačna odluka hoćemo li dobiti hladnjaču od 3.000 tona. Tako zrele jabuke ne bi odmah morale na tržište po najnižoj cijeni već kad bude veća potražnja-rekao je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši da je na tom području postojana suradnja između Županije i Grada Velike Gorice.

Sadašnjih 300 tona frigo-komora nisu dovoljne za potrebe svih proizvođača voća i povrća niti za skladištenje jabuka duže od 5-6 mjeseci jer bi jabuka propala, pa se proširio asortiman sada polako kreće skladištenje jagode, breskve, pa dolazi nektarina, kruška i potom opet jabuka, a od 2011. Centar plasira i povrće.

-U ULO-komorama razina kisika spušta se s 12 na 2 posto i jabuka dolazi u stanje svojevrsne hibernacije u kojoj može biti do godinu dana bez da dođe do procesa trunjenja ili štete. Trenutno funkcioniramo s ovih 300 tona kapaciteta običnih frigo-hladnjača, zadrugari imaju obične komore na svojim prostorima. Mi jednostavno moramo plasirati jabuku kroz cijelu sezone, naša jabuka je gotova do ožujka,a sve psolje je uvozna dok je najbolje vrijeme za plasirati bilo što zapravo turistička sezona-rekao je direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac dodavši kako su se prošle godine prijavili na mjeru 4.1.1. kako bi izgradili hladnjaču.

- Ako se ikada pokazalo da je nužno sagraditi hladnjaču to je sada jer u Hrvatskoj imamo situaciju da smo jedina zemlja u Europi u kojoj je sva skladišna infrastruktura u potpunom vlasništvu trgovaca iako su za ta skladišta dobili značajna domaća sredstva u vidu potpora za kapitalna ulaganja, i u njima skladište samo uvoznu robu. Zato nam je voćarstvo danas na tako niskim temeljima. Pogotovo sada nakon mraza moramo napraviti drastične promjene kako bi ubuduće opće imali voćarstvo- kaže Bunjevac, rezultati natječaja se čekaju, a građevinska dozvola je spremna.

-Dobijemo li sredstva za hladnjaču dozvola je spremna, i za šest mjeseci je hladnjača gotova i mi smo spašeni. Jabuka nam trune jer nemamo adekvatnog prostora, zato je bitna hladnjača i to je bit svega-rekao je predsjednik skupštine poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci Ivan Kuzmec dodavši kako su na sastanku s ministrom imali puno pitanja, ali nije bilo dovoljno vremena za sve. Dok u Distributivnom centru ne zaživi dugoočekivana hladnjača, kupci će se i dalje orijentirati na uvoznu robu u trgovačkim lancima, a proizvođači će se morati snaći kako znaju.

distributivni5