Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradski projekt 'U mojem dvorištu' dobitnik priznanja EKO CROPAK 2016.

cropakNa nedavno održanoj završnoj svečanosti natječaja CROPAK 2016. koji provodi Institut za ambalažu i tiskarstvo Tektus iz Zagreba, projekt Grada Velike Gorice „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY)“, financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.–2013. bio je nominiran za nagradu u kategoriji EKO CROPAK – cjeloviti doprinos zaštiti okoliša – sustav gospodarenja ambalažom i otpadom ambalažom, te mu je dodijeljeno priznanje „EKO CROPAK 2016“ za doprinos zaštiti okoliša.

U ovoj kategoriji priznanja su također dodijeljena Gradskom komunalnom poduzeću PRE-KOM d.o.o. iz Preloga, Gradu Jastrebarskom te tvrtki DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o. iz Zagreba. Dodjeli priznanja prisustvovao je Marko Ružić, voditelj projekta i voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Projekt IMBY provodili su partneri iz Hrvatske – Grad Velika Gorica i VG Čistoća d.o.o. te Slovenije – Mestna občina Velenje i Šolski center Velenje, tijekom 2014. i 2015. godine, a sastojao se od izgradnje objekata za gospodarenje otpadom (Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava u Velikoj Gorici i Centar ponovne uporabe u Velenju), nabave opreme, edukacije javnosti o pravilnom gospodarenju otpadom te razmjene stručnog znanja i iskustava među partnerima putem stručnih posjeta, analiza sastava i količine otpada te izrade zajedničke usporedne studije gospodarenja otpadom za Grad Veliku Goricu i Grad Velenje.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1,2 milijuna eura, od čega je 1,06 milijuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Grad Velika Gorica za svoje i sudjelovanje VG Čistoće od Ministarstva regionalnog razvoja RH, odnosno Fonda za provedbu EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dobio dodatnih 0,5 milijuna HRK za vlastito sudjelovanje. Tijekom 2016. godine očekuje se prihvaćanje završnog izvješća o provedbi projekta i isplata svih preostalih sredstava EU sufinanciranja, čime će se uspješno privesti kraju još jedan sredstvima Europske unije sufinanciran projekt, proveden na dobrobit građana Grada Velike Gorice.