Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica će imati centralni sustav grijanja

hep2Pozivu, kojeg je HEP Toplinarstvu uputio gradonačelnik Dražen Barišić, danas su se odazvali direktor Ivica Martinek sa suradnicima. Na sastanku u gradskoj upravi nazočili su i predstavnici Udruge stanara, direktor Gradskog stambenog gospodarstva i djelatnici gradske uprave.

Otvorene su brojne teme s naglaskom na mogućnost smanjenja cijene grijanja za krajnje korisnike, koja je u Velikoj Gorici izuzetno visoka.
Prema riječima direktora Martineka, cijenu određuje HERA i nije ju moguće bez odobrenja mijenjati neovisno o činjenicama koje su iznesene o pojeftinjenju energenata. Također, očekivana pojeftinjenja s ugradnjom razdjelnika, kako su istaknuli predstavnici Udruge stanara, u pojedinim su se zgradama dogodila, ali kod određenog broja korisnika cijena je postala i veća.

- Naš je cilj omogućiti našim građanima povoljnije grijanje i zato tražimo od vas mogućnosti koje će tome doprinijeti. U tome trebamo biti partneri i moramo biti realni. Treba reći mogućnosti i realno ih postaviti bez lažnih obećanja – istaknuo je gradonačelnik Barišić u uvodnom dijelu sastanka.
Direktor HEP Toplinarstva je istaknuo kako razdjelnici sami po sebi ne mogu doprinijeti velikoj uštedi, ali uštedi će sigurno doprinijeti energetska obnova zgrada. U tom smislu ističe kako bi stambene zgrade i njezini suvlasnici trebali ići u smjeru obnove fasada, jer će na taj način trebati manje angažirane snage i time će se doprinijeti smanjenju računa.

- HEP Toplinarstvo ima i dugoročna rješenja, koja ne mogu biti gotova danas, ali se na njima radi. Izradili smo idejno rješenje i idemo prema izradi projekta za uvođenje centralnog sustava grijanja u Velikoj Gorici. On je moguć kao samostalni centralni sustav ili je moguće i spajanje velikogoričkog sa zagrebačkim sustavom. To će sigurno promijeniti sliku i stanje grijanja u ovome gradu – istaknuo je Martinek.

Nakon otvorenih tema i prijedloga, konkretne zamisli, rješenja i rokove izvršenja HEP Toplinarstvo dostavit će u Grad u pisanom obliku.

hep1