Grad Velika Gorica

Vijesti

Obnova zgrada za manje troškove stanara

procelja1Stambene zgrade troše više od 40 posto ukupne potrošnje energije. Energetskom obnovom potrošnju energenata moguće je smanjiti peterostruko, a s tim ciljem krenula je i obnova zgrada u Velikoj Gorici na četiri lokacije.

U suradnji Fonda za zaštitu okoliša, Gradskog stambenog gospodarstva i samih suvlasnika zgrada krenula je ove godine i obnova stambenih zgrada. Obnavljaju se zgrade s ukupno oko 300 stanova čime će se postići manji troškovi grijanja i veća ugodnost stanovanja za goričke stanare. Radove na zgradama u Ulici Slavka Kolara obišao je danas gradonačelnik Dražen Barišić u pratnji predstavnika stanara i direktora GSG-a Tomislava Landeke.

-Građevinska sezona počela je svugdje u našem gradu, pa tako i na zgradama na kojima je krenula obnova energetski učinkovitih zgrada. Obnavljaju se četiri velike zgrade s otprilike 30 tisuća četvornih metara površine i značajne financijske vrijednosti, prije svega tu je ušteda i očuvanje same zgrade, povećanje njene vrijednosti i promjena vizura grada. Čekamo još natječaj za četiri druge stambene zgrade koje su spremne za obnovu, a nakon toga imamo još 20 projekata spremno da se kandidiraju za obnovu. Proces je to koji će trajati duže vremena, ali uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i samih stanara puno će koristiti. Kratko bi se nadovezao i na sastanak s HEP-om, ovo je onaj dio koji mi možemo napraviti da građanima računi za grijanje budu niži, pa pozivamo HEP da napravi svoj dio posla- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Radovi vrijedni 12 milijuna kuna

Obnavljaju se zgrade na adresi Slavka Kolara 45-47B, zatim susjedna zgrada 41-43B, zgrada u Ulici Petra Svačića sa 156 stanova, i u Zagrebačkoj ulici od kućnog broja 122 do 128 sa 72 stana.

-Ukupno na četiri zgrade radovi su vrijedni oko 12 milijuna kuna s PDV-om- dodao je gradonačelnik.

-Ima različitih reakcija, ali u pravilu su pozitivne, ljudi se šeću oko zgrade, vidi im se osmjeh na licu, potrošeno je izuzetno puno vremena na edukaciju nas predstavnika i davanje informacija suvlasnicima što će se raditi, ali sada kada vide da se radi reakcije su većinom pozitivne-rekao je Danijel Stepanić, jedan od predstavnika stanara.

Direktor GSG-a Tomislav Landeka zahvalio se svim suvlasnicima koji su dali podršku predstavnicima stanara i cijelom projektu obnove.

- Interes suvlasnika je jako velik, ovom obnovom dobivaju uštede samim ulaganjem u ove investicije. Osim krovišta na jednoj zgradi ovdje u Kolarevoj koji se mijenja u privatnoj režiji, radi se vanjska ovojnica, cijela fasada preko 5.000 kvadratnih metara, toplinske izolacije i hidroizolacija što sufinancira Fond te stolarija na stanovima. Kasno su nam dostavljeni ugovori i imamo kratak rok, radovi moraju završiti do 25. svibnja i to ćemo ispoštovati- rekao je direktor GSG-a.

- Ako s HEP-om napravimo projekt revizije strojarskih instalacija i smanjenja snage radijatora prema fizici zgrade mislimo da bi za 2,5 kn smanjili troškove stana. Trebalo je uvjeriti stanare i kad vide da je to ozbiljan posao da se radi, stanari su prihvatili i strpljivi su, ja sam zadovoljan s njihovom reakcijom-dodao je još jedan predstavnik stanara Stevo Bjeloš.

procelja2procelja3