Grad Velika Gorica

Vijesti

Jurjevski krijesovi gorjeli diljem Turopolja

jurjevo1Vremenske prognoze za Jurjevski vikend nisu išle na ruke organizatorima jurjevskih proslava, no uz neke izmjene sve su održane pa se diljem Turopolja palio jurjevski krijes. Velika Gorica, Lukavec, Mraclin, Mičevec, Kurilovec, Donja Lomnica, Velika Mlaka, Gradići i druga mjesta organizirali su proslave uz kulturni program, a i u drugim turopoljskim naseljima palio se krijes.

Turopoljskim festivalom folklora i koncertom Lidije Bajuk u Parku dr. Franje Tuđmana i ove godine je obilježeno je u srcu grada uz nezaobilazni jurjevski krijes. Folkloraši i pjevačka društva zauzeli su pozornicu, a proslavi Jurjeva priključila se i Gradska knjižnica svojim programom.

Uz krijes i pjesme u petak su se okupili mještani Velike Mlake u svom naselju, kao i u Donjoj Lomnici i u Kurilovcu, dan kasnije, 23. travnja, Jurjevo obilježeno i u Gradićima i Mičevcu, dok je srce Jurjeva posebno zaživjelo u starom gradu Lukavcu. Unatoč zahladnjenju koje je pratilo ovogodišnje Jurjevo brojni Goričani nisu propustili središnju jurjevsku proslavu.

Pripadnici Turopoljskog banderija uz sudjelovanje gostujućih povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske u nedjelju ujutro prkosili su kiši te se postrojavali ispred Muzeja Turopolja od kuda su krenuli na svetu misu u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Jurjevo je ujedno i dan Turopoljskog banderija, povijesne postrojbe Turopolja koja je iz obrambene utvrde Lukavec-grada stupala u obranu domovine i kraljevine.

U poslijepodnevnim satima proslava se nastavila u starom gradu Lukavcu uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambla našeg kraja kojeg je iz publike pratila i turistička grupa iz Švicarske. Službeno otvorenje otpočelo je uz stihove hrvatske i turopoljske himne koju su izveli članovi Hrvatskog pjevačkog društva Kučani.

-Svake godine nas je sve više, ove godine nas je zbog vremena nešto manje, ali običaji, naša tradicija i naše starine nas obvezuju da čuvamo običaje koje smo nasljedili i da prenosimo mlađim generacijama bez obzira na moguće prepreke. Jurjevo nosi turopoljskog čovjeka kao što turopoljski čovjek nosi Jurjevo u svom srcu. Mnogi ljudi koji su došli živjeti u našu Veliku Goricu prihvatili su Jurjevo i Turopolje i to nasljeđe kao nešto što je njihovo. Zato treba uživati i koristiti prilike da mlađima prenosimo tu dužnost da znamo tko smo i što smo i kako bi to očuvali u budućnosti – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić koji je i službeno otvorio jurjevsku proslavu u Lukavcu posebno pozdravivši povijesne postrojbe.

Niske temeperature nisu išle na ruku organizatoru, pa je dobar dio programa koji se trebao održati pod otvorenim nebom bio otkazan, no unatoč tome posjetitelji su mogli vidjeti i kako nastaju poculice, djeca su uživala u likovnim radionicama, a po prvi put su predstavljeni i proizvodi od turopoljske svinje, pa su posjetitelji mogli degustirati kobase i špek, a stručnjaci s Agronomskom fakulteta anketirali su posjetitelje o njihovim dojmovima. Kako pogoditi zmaja s drvenim samostrelom okušali su brojni mališani na sajmu starina kojeg su posjetitelji mogli razgledati tijekom dana, a hladnoća se zaboravila tek uvečer s nastupom grupa Viking i Pirati pod šatorom.

Uz folklorne nastupe u jurjevskom šatoru, najveću pažnju pljenili su kuburaši i povjesne postrojbe koje su pucale iz povijesnog oružja, te stari turopoljski top koji je i ove godine probudio stari dvorac iz povijesnog sna. Jurjevski vikend iza nas još jednom je pokazao da običaji nisu iščeznuli iz turopoljskog kraja, a folkloraši, među njima i oni s tek tri ili četiri godine, uvjerili su nas da očuvanje tih običaja nije upitno.

U ophodu turopoljskih jurjaša i jurjašica, nekad je bio uobičajen prizor obilaska kuća u selu uz pjevanje jurjevskih pjesama. Zelene grančice prolistale bukve ili vrbove šibe nosile su djevojke kao i košaricu za darove domaćina. Dok su djevojke i mladići pjevali jurjevske pjesme „Zeleni Jura“, jedan od mladića koji je imao nataknutu košaru od šiblja, nije ništa govorio već poskakivao uokolo. Na samo Jurjevo, blago se i prvi put vodilo na pašu, pastiri su stoku kitili vijencima od zelenila i tako ovjenčane ih vodili kući, a nezaobilazni dio Jurjeva bili su krijesovi.

Kako je Jurjevo izgledalo ispred starih turopoljskih domova, danas najbolje uprizoruju turopoljski folkloraši, mali i veliki, koji su to pokazali i na ovogodišnjim proslavama Jurjeva.

jurjevo2jurjevo3jurjevo4jurjevo5