Grad Velika Gorica

Najave

Jurjevo u Turopolju

jurjevo1Počela događanja za obilježavanje Jurjeva. Tako će večeras od 17 sati u parku dr. Franje Tuđmana, mnogobrojna domaća i gostujuća kulturno-umjetnička društva izvesti tradicionalne pjesme i napjeve kao i stare jurjevske običaje uz paljenje krijesa u sklopu Turopoljskog festivala folklora te tako prigodno obilježiti ovaj blagdan u centru Velike Gorice. Od 20 sati očekuje vas i nastup poznate hrvatske glazbenice i etnologinje Lidije Bajuk i kvarteta koji će publici predstaviti neke od poznatih hrvatskih narodnih pjesama.

Kod Starog grada Lukavca, u nedjelju, 24. travnja, Plemenita opčina turopoljska, čijoj je vojsci -Turopoljskom banderiju zaštitnik upravo sveti Juraj, tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje s bogatim programom.
Tako u nedjelju u Lukavcu, od jutarnjih sati možete pogledati ocjenjivačke izložbe konja Hrvatski posavac i turopoljske svinje, a od popodnevnih sati uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava, upoznati hrvatske vojne povijesne postrojbe, razgledati sajam rukotvorina, Turopoljski grunt uz domaće životinje, vidjeti uprizorenje jurjevskih običaja i dramsko-glazbeni prikaz borbe Vojuvanje Turopolcov z zmajem inspiriran legendama o svetom Jurju, sudjelovati u dječjim radionicama i pričaonicama, upoznati se s izradom tradicionalnih predmeta. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa u 20 sati, a nastavlja se uz nastup glazbenih grupa.