Grad Velika Gorica

Vijesti

Goričko veleučilište u Splitu okupilo stručnjake kriznog upravljanja

veleuciliste1Izbjeglička i migracijska kriza, zaštita kritične infrastrukture ili suvremeni trendovi u kriznom komuniciranju, neke su od tematskih cjelina međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja koju organizira Veleučilište Velika Gorica, a koja se upravo održava u Splitu.

Ove je godine na konferenciju stiglo više od 100 stručnih i znanstvenih radova iz desetak europskih zemalja i SAD-a, o čemu je uzvanike upoznao predsjednik Znanstvenog odbora Međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja, dr. sc. Siniša Tatalović.
U sklopu svečanog otvorenja pozvano predavanje na temu Učinci klimatskih promjena na kritične infrastrukture održao je dr. sc. Athanasios Sfetsos iz Grčke.

Inače, tema ovogodišnje 9. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Dani kriznog upravljanja je Europsko sigurnosno okruženje i izazovi. Stalno povećavanje stupnja pripravnosti na krizna stanja i katastrofe od iznimne je važnosti za njihovu prevenciju, postupanje kad se dogode, kao i za smanjivanje njihovih posljedica. To traži stalnu edukaciju kadrova, prije svega onih koji izravno utječu na poboljšanje operativnih i institucionalnih kapaciteta za reagiranje na krizna stanja, te na aktivnosti u tijeku kriznih uvjeta i neposredno nakon njih.

- U tom kontekstu važna su i stalna istraživanja i razmjena iskustava u čemu je velika važnost i ove već tradicionalne konferencije Dani kriznog upravljanja. Održavanje ove konferencije izraz je potrebe stalnog izučavanja i usavršavanja kriznog upravljanja, ali i potvrda hrvatske tradicije u sustavnoj organizaciji kriznog upravljanja – ističu iz Veleučilišta.

Konferenciju koja se održava pod pokroviteljstvom Predsjednik RH Kolinde Grabar Kitarović je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, prilikom otvorenja sudionike je pozdravio ravnatelj DUZS-a dr. sc. Jadran Perinić, a prati je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je i ovoga puta dao punu podršku Veleučilištu u razvoju međunarodnih znanstvenih aktivnosti. Goste i autore radova na konferenciji pozdravio je dekan Veleučilišta Velika Gorica dr. sc. Ivan Toth koji je, među ostalim, naglasio potrebu stalnih istraživanja i razmjena iskustava u čemu je velika važnost i ove već tradicionalne konferencije Dani kriznog upravljanja.

Uz Dane kriznog upravljanja Veleučilište je u Splitu organizator i III. optometrijske konferencije srednje i jugoistočne Europe”, kao i suorganizator treće konferencije posvećene europskom projektu RECIPE.

veleuciliste2