Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica ima najbolje uvjete za gradnju istraživačko-proizvodnog centra 'Rimac'

graduprava11Grad Velika Gorica, kao grad koji je u prošloj godini na svom području imao investicija u vrijednosti 100 milijuna kuna, i u 2016. Ima namjeru nastaviti pozitivan tren gospodarskog razvoja.

Tako je, između ostalih, upućen i službeni poziv za sastanak Rimac automobilima s prijedlogom suradnje na projektu gradnje istraživačko proizvodnog centra. Želju za gradnjom takvog centra u blizini Zagreba Mate Rimac najavio je u otvorenom pismu premijeru Oreškoviću.

- U iskazanom interesu gospodina Rimca za gradnjom takvog centra prepoznali smo Veliku Goricu, koja je svojim položajem i karakteristikama jedini grad u blizini Zagreba s najboljim uvjetima za gradnju takvog centra. Idealna pozicija na kojoj bi se mogao graditi proizvodni centar, za kojeg interes iskazuje Mate Rimac, je područje gospodarska zona Kušanec – istok. Navedeno zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske, a za njega je donesen i Urbanistički plan uređenja. Zona je određena kao područje proizvodno – poslovne namjene i zauzima površinu od 51,62 ha – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić. Navedeno zemljište smješteno je uz autocestu Zagreb – Sisak te uz magistralni željeznički pravac, a od Međunarodne zračne luke Franje Tuđmana udaljeno je svega 6 kilometara.

Grad Velika Gorica šesti je grad po veličini u Republici Hrvatskoj, s jednom od najviših prosječnih plaća u gospodarstvu i s jednom od nižih stopa nezaposlenosti. Prema posljednjem popisu stanovništva Grad ima 65 tisuća stanovnika. U posljednjih nekoliko godina prolazi put razvoja, od grada koji je bio u sjeni Zagreba do grada koji postaje prepoznatljiv po ulaganjima i investicijama, kako proračunskog novca tako i novca privatnih investitora.Velika Gorica u svojim ciljevima razvoja, gospodarstvo stavlja na prvo mjesto, jer upravo ono generira razvoj cijeloga grada. Otvoreni smo za nove tehnologije i u tom smjeru se razvijamo kao „Pametan grad“. Vjerujemo da bismo u tom smislu mogli biti pogodno mjesto za Vaše iskazane interese – stoji u pismu kojeg je Rimac automobilima uputio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

U Velikoj Gorici sjedište imaju brojne tvrtke raznih profila, a značajno su prisutne i auto kuće. Uz već opremljenu radnu zonu Rakitovec Turopolje u kojoj je rasprodano zemljište, u Gorici je otvorena i privatna poslovna zona Meridijan 16. Gorica zainteresiranim investitorima pruža brojne subvencije i olakšice. Svaki investitor dobije svog investicijskog pratitelja koji mu pomaže u svim koracima potrebnim za realizaciju projekta, izdan je i investicijski vodič, a poticajne mjere odnose se na umanjenje komunalnog doprinosa u rasponima od 10 do 92 posto. Investitori su u prvoj godini rada oslobođeni plaćanja komunalne naknade 100 posto, 50 posto u drugoj i 25 posto u trećoj godini.