Grad Velika Gorica

Najave

U nedjelju 24. Turopoljska trka

trka1Već tradicionalno, nedjelju uoči Cvjetnice Maraton klub Velika Gorica organizira Turopoljsku trku. Riječ je o priredbi s najdužim sportskim stažem, koja će ove godine biti organizirana po 24. puta. S vremenom je priredba koju organizira Maraton klub Velika Gorica postala jednim od simbola velikogoričkog sporta.

No, posljednjih godina trka je izgubila onaj svoj prepoznatljivi sjaj, te je pred organizatorima bio zadatak da pronađu novi model koji bi joj trebao vratiti nekadašnji sjaj. Ako je suditi prema ovogodišnjim predradnjama tome bi tako trebalo i biti.

S Radnika u centar Velike Gorice

Svih ovih godina mjesto radnje bio je Radnikov stadion, odakle je ove godine trka premijerno izmještena na novu lokaciju, na prostor Parka dr. Franje Tuđmana. Uz novu lokaciju starta i cilja izmjenjena je i trasa utrke koja se vraća nekadašnjim rutama kada se trčalo kroz sela. Nakon kruga po velikogoričkim ulicama trkači polumaartonske utrke kreću prema Gradićima, Lomnici i Lukavcu gdje je kod igrališta zaokret i povratak prema Velikoj Gorici. Utrka građana nije mjenjala svoju rutu te će trkači pet kilometara pretrčati kroz najuži centar grada.

Novitet trka nordijskog hodanja

Uz nezaobilazan polumaraton, trku građana na pet kilometara te učeničke trke, u sklopu Turopoljske trke održat će se još trke kadeta i juniora. Uz to neposredno pred početak glavnih utrka održat će se i promotivna utrka osoba s invaliditetom u kolicima i zainteresiranih građana u duljini od 400 metara, dok će se po prvi puta održati i utrka nordijskog hodanja.

Prijave za učeničke trke primat će se isključivo na dan utrke, odvojeno od prijava za utrke na 21 kilometar i 5 kilometara na štandu koji će voditi profesori tjelesne kulture. Prijave za plomaratonsku i utrku građana idu isključivo putem interneta na stranici Maraton kluba Velika Gorica, www.mkvg.hr.

Kotizacija za polumaraton iznosi 80 kuna, a na dan utrke 100 kuna, dok za sudjelovanje na utrci građana zainteresirani trkači trebaju izdvojiti 40 kuna ili 50 ukoliko se prijavljuju na dan utrke. Uplatu je potrebno izvršiti na žiro račun kluba: IBAN HR9723600001102397416.

Novčane nagrade za najbrže

Organizacijki iskorak koji se dogodio ulaskom Večernjeg lista i Goout programa donio je i povećanje nagradnog fonda koji će ove godine biti veći od 15 tisuća kuna što Turopoljsku trku svrstava među najatraktivnije trke u Hrvatskoj. Prijašnjih godina novčane nagrade dodjeljivale su se jedino za polumaratonsku utrku, dok će se ove godine novčana sredstva isplatiti i najbržima u utrci građana.

-Takav nagradni fond omogućuje nam da u Veliku Goricu dođu atraktivniji trkači. Očekujemo da će se ove godine na startu glavne utrke, a tu mislim na polumaraton i trku građana naći preko 500 trkača. Uz to ove godine organiziramo i utrku nordijskog hodanja na pet kilometara te ovim putem pozivam velikogorička planinarska društva da nam se pridruže. Također, već smo uputili i poziv svim sportskim klubovima s našeg područja da sudjeluju u ovogodišnjoj utrci- rekao nam je tajnik kluba Krunoslav Hrnjak.

Inače, organizatori će isplatiti i dodatnu novčanu nagradu onom trkaču koji postavi novi rekord staze koji za sada u muškoj konkurenciji drže Emuria James (1:03:36), a u ženskoj Lucija Kimani (1:14:23).

SATNICA PROGRAMA
8,00 – 10,10 – okupljanje i prijave
9,30 – početak zabavnog programa i pozdrav gostiju
10,10 – promotivna utrka osoba s invaliditetom u kolicima i zainteresiranih građana u duljini od 400 metara
10,20 – otvaranje Turopoljske trke
10,30 – start polumaratona i utrka građana na 5 kilometara
10,35 – početak učeničkih trka
10,45 – doček sudionika utrke građana na 5 kilometara
11,30 – doček pobjednika Turopoljske trke
12,00 – proglašenje pobjednika učeničkih trka
12,45 – proglašenje pobjednika građanske utrke na 5 kilometara
13,30 – proglašenje pobjednika Turopoljske trke