Grad Velika Gorica

Vijesti

Sjedište ‘Mreže za održivi razvoj Hrvatske’ od sada u Velikoj Gorici

mzorh1Na redovnoj skupštini Mreže za održivi razvoj Hrvatske održanoj u Orahovici u subotu 27. veljače 2016., donesena je odluka prema kojoj će sjedište mreže od sada biti u Velikoj Gorici.

Skupština je potvrdila i odluku Upravnog odbora o otvaranju podružnica (ureda) te se otvaraju dvije nove podružnice: u Gradu Velikoj Gorici i Vukovarsko-srijemskoj županiji (Vinkovci).

Mreža za održivi razvoj Hrvatske ima za svoje glavne ciljeve povezivanje, jačanje kapaciteta, razmjena iskustava i javno zagovaranje interesa lokalnih akcijskih grupa (LAG), razvojnih i znanstvenih ustanova i ostalih pravnih osoba koje se bave ruralnim razvojem u Republici Hrvatskoj te osiguravanje njihova sudjelovanja u europskim i ruralnim mrežama.

Osim skupštine, Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala je u Orahovici i trodnevnu međunarodnu radionicu pod nazivom „Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. – 2020.“. Na radionici se okupilo 29 LAG-ova sa područja cijele Hrvatske, ali i iz susjednih Slovenije i Srbije, kao i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, fakulteta, udruga, te poduzetnika. Naglasak radionice bio je na izradi i provedbi lokalne razvojne strategije LAG-ova.

– Cilj nam je bio ovom radionicom dodatno osnažiti kapacitete LAG-ova te ostalih važnih lokalnih dionika kako bi uspješno realizirali razvojne strategije, a time i projekte u sljedećem razdoblju do 2020. godine. Mreža za održivi razvoj Hrvatske i ubuduće će svoje aktivnosti i projekte usmjeriti prema kvalitetnijem lokalnom razvoju u ruralnim područjima – izjavio je Tugomir Majdak, predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice.

U Hrvatskoj djeluje 61 LAG koji kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske na raspolaganju imaju ukupno 67,5 mil. EUR sredstava u razdoblju 2014. – 2020., što iznosi 3% od ukupno raspoloživih EU sredstava kroz ovaj Program.

mzorh2mzorh3