Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradska knjižnica slavi svoj dan i 130. obljetnicu otvaranja prve čitaonice u Velikoj Gorici

knjiznicaPrva čitaonica u Velikoj Gorici osnovana je na poticaj Plemenite opčine turopoljske i njenog župana Stjepana pl. Josipovića još davne 1886. godine. Čitaonica se nalazila na prostoru nekadašnjeg svratišta ‘K bijeloj ruži’. Nastala je u periodu kada su diljem sjeverozapadne Hrvatske otvarane čitaonice kao mjesta okupljanja napredne inteligencije.

– Čitaonica je odmah pobudila veliki interes i postala okupljalište goričke inteligencije. Tamo su se održavala brojna društvena događanja, poput skupova i plesova, a na jednom od tih građanskih balova August Šenoa upoznao je svoju Slavicu pl. Ištvanić. – rekla nam je Katica Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice.

Čitaonica je u to vrijeme nudila 19 naslova različitih časopisa i bila jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje su građani mogli u miru prokomentirati životne prilike. Gradska knjižnica Velika Gorica pravna je sljednica prve goričke čitaonice i kao takva uspješno nastavlja njezinu tradiciju.

– Mi sada imamo oko 10 800 članova na sve tri lokacije, na što smo izuzetno ponosni. Kako bismo povećali broj članova radimo različite akcije kao što je ova povodom Dana Gradske knjižnice. Danas imamo besplatan upis za sve one koji nisu do sada bili naši članovi. – pohvalila se ravnateljica.

Osim brojem članova ravnateljica nam se pohvalila i knjižnim fondom od 130 tisuća svezaka kojim knjižnica raspolaže.

– Ja na tome moram zahvaliti Gradu Velikoj Gorici, Ministarstvu kulture i Zagrebačkoj županiji koji nas financijski potpomažu pri nabavi knjiga. To nam omogućava da pratimo svu izdavačku produkciju. – objasnila je Matković Mikulčić.

Kao priznanje za svoj dugogodišnji rad, 11. ožujka Gradska knjižnica ugostit će najbolje svjetske knjižničare. Domaćin konferencije Svjetske udruge knjižničara, Knjižnice grada Zagreba odlučio je na jedan dan prepustiti goričkim kolegama domaćinstvo nad ovom velikom knjižničarskom manifestacijom.