- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Bogatstvo pjesme i plesa na Smotri folklora

Posted By Gorica.hr On 14.03.2016. @ 18:27 In Vijesti | Comments Disabled

smotra [1]Sinoć je u dvorani Gorica održana Smotra koreografiranog i izvornog folklora u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Velike Gorice. Na smotri je nastupalo 13 društava sa 15 točaka.

– Na ovoj smotri je bilo prikazano šest izvornih izvedbi dok su ostale bile koreografirane. Želim pohvaliti sve amatere koji nastupaju u KUD-ovima i čuvaju našu tradiciju i kulturu, s razlogom nas često zovu temeljem kulture. Raduju nas novi nastupi i smotre već idućeg tjedna – izjavio je Vladimir Štarkelj, organizator smotre.

Ovo je ujedno bilo i natjecanje u kojemu je stručni žiri ocjenjivao plesove, nošnje i glazbu te odabirao kandidata za županijsku smotru. Kako su nam rekli natjecatelji, uvijek je velika muka nastupati pred žirijem i često se dogode greške kojih inače možda ne bi bilo. U žiriju su bili Iva Niemčić zadužena za ples, Margareta Biškupić zadužena za nošnje te Ivica Potočnik za glazbu. Žiri je zaključio da, bez obzira na tremu izvođača, svi nastupi su bili odlični.

– Smotre u Velikoj Gorici su uvijek na visokom nivou, nema dileme o tome da je Gorica grad folklora. Nije bilo sudionika koji to rade tek toliko, već se svi bore za uspješnost što garantira kvalitetni kadar koji se i primjećuje. Dakako, svake godine imamo boljih i gorih, oscilacije se vide u pojedinim društvima. Ima mnogo i rutine, ponavljanih izvedbi. Drago mi je vidjeti kako i publiku to sve jako zanima i usrećuje. – rekao nam je Ivica Potočnik, član žirija.

Prvi su nastupali KUD Slavuj iz Bukevja sa pjesmama i plesovima Posavine ‘Posavskim stezama’. Uslijedili su FA Šiljakovina koji je izvodio koreografiju ‘Zlatno nam polje široko’ u kojima su prikazali plesove i pjesme Turopolja. Članice KUD-a Pleso prikazale su pjesme iz Slavonije, a KUD Velešvec izborne pjesme Veleševca pod nazivom ‘Jutro na svećnicu’. KUD Veleševec osnovan je 1997. godine, ima oko 30 članova.

– Mi smo izvorni folklor koji njeguje izvorne običaje Veleševca. Pripremili smo prikaz naših običaja za Svijećnicu te ostale pjesme i plesove Veleševca. Zadovoljni smo našim nastupom. – rekla nam je Nevenka Vučin, predsjednica KUD-a Velševec.

Na smotri smo mogli vidjeti tri izvedbe svadbe, to jest ‘svatova’ i to KUD-a Nove Zore iz Lomnice koji su prikazali običaje po sjećanju najstarijih članova i mještana, ali i po zapisima Vojka Miklaušića, KUD-a Mičevec te Ogranka seljačke sloge Buševec. Uz njih, nastupali su KUD Čiče iz Novog Čiča, KUD Dučec iz Mraclina, KUD Stari grad iz Lukavca, KUD Velika Mlaka, KUD Ščitarjevo te su poslijednji nastupali KUD Gradići sa hercegovačkom poskočicom ‘Uvati curu, drži je uru’.

– Mi smo za danas pripremili dvije točke, hercegovačku poskočicu te prikaz turopoljskog običaja. Nikad ne očekujemo ništa posebno, ali zadovoljni smo sa svojom izvedbom, dobro smo se osjećali na pozornici i to nam je najviše bitno. – izjavila je Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići.

Nakon vijećanja žirija, predstavnika Zajednice i KUD-ova o tome tko je bio najbolji te se kandidirao za daljnje natjecanje rezultate ćemo službeno saznati sutra. Pratite nas jer uskoro slijedi i video svih društava te foto galerija.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2016/03/bogatstvo-pjesme-i-plesa-na-smotri-folklora/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/smotra10.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal