Grad Velika Gorica

Vijesti

Radnik je bio i ostao simbol Velike Gorice

radnik1Plavi salon je bio pretijesan za sve. Već dugo nije vladala takva gužva u nekadašnjem Radnikovom domu u koji su se preselili 1987. godine iz legendarne Kolareve ulice. Razlog je bio samo jedan, predstavljanje monografije „NK Radnik 1945.-2009.“ autora Ivana Mišerića Pevija koji je ovim kapitalnim djelom spasio od zaborava sjećanje na to razdoblje.

-Bila je varijanta da idemo u kino dvoranu, međutim mi smo željeli baš na ovom prostoru koji je bio naš i koji su izgradili upravo naši Radnikovci napraviti predstavljanje jer su tu brojni pehari i svjedočanstva o uspjesima Radnika. To je bila naša mladost, to je bio život Nogometnog kluba Radnik- rekao nam je autor monografije Ivan Mišerić koji je još prilikom organizacije proslave četrdesete obljetnice Nogometnog kluba Radnik 1984. uzeo na sebe obavezu da napravi ovakvu ediciju.

Ovo je dokaz jednog vremena

Izdavanjem monografije od zaborava su spašeni dani ponosa i slave ovog nogometnog, ali i sportskog brenda Velike Gorice jer valja se prisjetiti kako su unutar Sportskog društva Radnik uz nogometaše djelovale još rukometna, kuglačka, košarkaška, stolnoteniska i šahovska sekcija. Naglasak je naravno stavljen na NK Radnik kojem je u najvećoj mjeri i posvećena monografija, no svoje zasluženo mjesto pronašle su i ove sekcije jer Radnik je bio jedna velika obitelj čemu je najbolje posvjedočio sinoćnji skup.

-Ovo je ono što sam uspio sakupiti. Ima još detalja koji mogu ilustrirati tu bogatu višegodišnju aktivnost Radnika kroz koji je prošlo preko tisuću ljudi. Oni su stvarali sudbinu, tako da tu ima još puno priča- kaže nam Mišerić koji je najveći dio posla oko pripreme ovog djela odradio u posljednjih pet godina.

-Gledajte preko 150 puta sam išao u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sam tamo dobio najvjernije podatke. Tamo sam išao ne zato jer me netko tjerao, išao sam iz osobnog zadovoljstva. Moja je želja bila da se prikažu rezultati koje su postigli sportaši Velike Gorice ne samo na sportskom terenu, već i na ostalim dijelovima života Velike Gorice- nastavio je Pevi.

Na 424 stranice mogu se pronaći svi uspjesi nogometnog kluba koji su potkrepljeni odgovarajućim tablicama i fotografijama (ustupilo ih je 88 osoba, op.a) jer kako se sinoć moglo čuti Radnik je bio i ostao stožerni klub Velike Gorice.

-Svaka fotografija je dio povijesti Nogometnog kluba Radnik i oko svake te fotografije može se ispričati neka priča i vjerujem da će se čitatelji čitajući monografiju vratiti u te dane jer povijest moramo poštivati. Povijest je dio života koji se ne smije zaboraviti, jer tko ne štuje svoju povijest taj ne može sagledati sadašnjost, a još manje budućnost- nastavio je autor kojem su u vrijeme ovog razgovora čestitke dolazile sa svih strana.

Lijepu čestitku uputio mu je i dragi gost Velike Gorice Zorislav Srebrić (gorički zet, op.a) koji se u svom govoru prisjetio svojih igračkih dana kada je muku mučio s Radnikovim centarforima, ali i dana kada je bio trener Radnika.

- Prisjećaju se tih dana moram istaknuti kako sam ponosam na činjenicu da je na našim treninzima bilo više ljudi nego na današnjim utakmicama Gorice. To me ujedno i žalosti. Pevi vam je osoba širokih razmjera. Upravo na ovakvim amaterskim djelatnicima počiva naš sport i njima treba dati odati priznanje- ispričao je Zorislav Srebrić.

Velika Gorica ne postoji bez Radnika

Uz autora Ivana Mišerića koji je najzaslužniji što su oživjele uspomene o Radniku veliki obol dali su i mnogi gospodarstvenici i privrednici, ali i Grad Velika Gorica te Zagrebačka županija koji su u okviru svojih financijski mogućnosti pomogli izdavanje ovog kapitalnog djela.

-Prije par mjeseci Pevi je došao da nekoliko nas i zamolio nas je da mu pomognemo da se ovo izda. Nitko nas nije odbio i hvala vam na tome. Veliko hvala Peviju i Saši Božiću koji su najzaslužniji za ovo- ispred svih generacija Radnikovih igrača rekao je Dubravko Hrkovac, inače strijelac prvog prvoligaškog pogotka u Radnikovoj povijesti.

Uz Hrkija koji se zahvalio u ime svih, bili su tu iz prvoligaške generacije još Cvetko, Klafurić, Knapić, Pucar, ali i oni igrači (Leder-Kvaka, Babić, Mikulčić, Kranjac, Graber) o čijim se igrama danas govori s ponosom.

-Velika Gorica se ne može poimati bez Radnika, jer Velika Gorica ne postoji bez Radnika. Izgubili smo Radnik, ali smo spasili nogomet. Bez obzira na to Radnik će živjeti vječno kroz ovaj dokumenat koji će sada očuvati to vrijeme- istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Neki su i zaplakali

Red turopoljske pjesme, red govora tako se najkraće može sažeti sinoćnje predstavljanje monografije „NK Radnik 1945. – 2009.“ koje je završilo intoniranjem Radnikove himne koju su starije generacije i zapjevale. Nekih od njih u tom trenutku nisu mogli sakriti emocije te su pustili i pokoju suzu vrativši se barem na trenutak u dane svoje mladosti.

Izvor: VG Danas

radnik2