Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi putnički terminal bit će završen do kraja godine

IMG_5272Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, te Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, posjetili su danas gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb i naglasili zadovoljstvo napretkom radova. U ime MZLZ-a goste su pozdravili Jacques Feron, predsjednik Uprave te članovi Uprave Hulya Sofuoglu i David Gabelica.

- Novi terminal Zračne luke za naš grad ima veliki značaj. Ova investicija najveća je na našem području, kao uostalom i u Hrvatskoj. Grad će završetkom projekta dobiti investicijski zamah i gospodarski razvoj. Preostaje nam u dogovoru s Gradom Zagrebom povezati Zagreb – Zračnu luku i Veliku Goricu šinskim vozilom, što će dodatno doprinijeti povezanosti i suživotu grada i Zračne luke u kojoj radi veliki broj naših sugrađana. Stoga smo i kao grad na čijem se području nalazi i kao je dan od suvlasnika zadovoljni realizacijom projekta – istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

NPT je zgrada u četiri razine koja se sastoji od glavnog tijela pravokutnog tlocrta i dva asimetrična pira (zapadni pir za međunarodne odlaske i dolaske, istočni za domaći promet).
Prve dvije razine koriste se za dolaske, a druge dvije za odlaske. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u kombinacijama raspona od 7,2 m i 14,4 m, s pred napregnutim betonskim pločama i četiri armiranobetonske jezgre u kojima se nalazi vertikalna komunikacija. Do razine odlazaka može se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom.

Ukupna površina NPT-a bit će 65.000 m2, u četiri razine. Preseljenjem s postojećeg na novi terminal povećat će se opseg komercijalnih djelatnosti koje će od prvog dana poslovanja na NPT-u biti dostupne svim putnicima. Tako će u novom terminalu zračne luke u prvoj fazi biti više od 3.000 m2 komercijalnih površina koje će se postupno proširiti na više od 6.000 m2. Glavna čekaonica sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. Suvremeni sustav za upravljanje prtljagom omogućit će prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na više od 1,95 km traka.

U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage. Svi prostori za kretanje i boravak putnika oblikovani su prema međunarodnim standardima, kako bi osigurali nesmetano odvijanje prometa i tokove putnika. Po prvi put u povijesti, zagrebačka će zračna luka imati 8 avio-mostova za izravan ulazak/izlazak u zrakoplove.

Zgrada novog putničkog terminala sadržava svu potrebnu infrastrukturu moderne zračne luke 21. stoljeća.

IMG_5243IMG_5260IMG_5269IMG_5211