Grad Velika Gorica

Vijesti

Uspješan STOP program: Umjesto sankcioniranja, maloljetnike educirali

stopvgU Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica danas su predstavljeni rezultati STOP programa – preventivnog projekta prema maloljetnicima koji su prvi put došli u sukob sa zakonom. Program je tijekom prošle godine provodio Grad Velika Gorica u suradnji s Udrugom Sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Policijom, Centrom za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Centrom za socijalnu skrb Velika Gorica i Organizacijama civilnog društva.

Radi se o pilot programu koji pruža jedan drugačiji pristup prema kažnjivim ponašanjima maloljetnika na način da uključuje suradnju i koordinaciju svih sudionika u intervenciji kako bi se uspostavio socijalni mir, sigurnost i poštivanje pozitivnih standarda ponašanja, a bez procesuiranja maloljetnog počinitelja. Na taj se način maloljetnika ne sankcionira, ne evidentira kao počinitelja prekršaja već ga se educira i usmjerava na promjenu ponašanja.

- Mi smo smatrali da nije pravedno prema djeci koja se malo lošije ponašaju i počine prekršaj da im mi odmah nudimo jedan administrativni postupak gdje se odlazi na sud, kažnjava i evidentira. Iz tog razloga krenuli smo upravo s prekršajnim djelom koje se dogodi prvi puta da umjesto odlaska prekršajnom sucu i ulaskom u evidenciju policija nudi tom mladom čovjeku jedan drugačiji način: “Ne ideš sucu za prekršaje, nećemo te evidentirati, kreni od sebe, promijeni svoje ponašanje” – objašnjava predsjednica Udruge sudaca za mladež Lana Petö Kujundžić.

Tako je maloljetnicima pružena prilika da kroz ovaj program poprave svoje ponašanje, uključe se u djelovanje neke udruge te im je pružena podrška od strane sustava. Na taj način mlade se aktivno uključilo u zajednicu umjesto da ih se marginalizira što je, prema mišljenjima stručnjaka, najvažniji rezultat STOP programa.

-Važno je da maloljetnik u trenutku kad je nešto loše napravio, pa makar se to tako ne čini, da osvjestimo i njega i roditelja da je to nešto loše i da postoje udruge i institucije kroz koje može napraviti nešto bolje za sebe u tijeku svog odrastanja – ističe sutkinja Petö Kujundžić.

Najviše maloljetnika noću na ulici bez pratnje

Ukupno je tijekom 2015. godine kroz STOP program prošlo 30 maloljetnika s područja Grada Velike Gorice. Podsjetimo, rezultati za njih 14 već su prezentirani u prvoj polovici prošle godine, dok su danas predstavljeni i rezultati za preostalih 16 maloljetnika uključenih u ovaj program.

Kroz program je tako prošlo 11 mladića i 5 djevojaka, u dobi od 12 do 17 godina. Većina njih bila je uključena zbog noćnog izlaska bez roditeljske pratnje (10). Na drugom mjestu su prekršaji koji se odnose na konzumacijom alkohola na javnom mjestu (5), dok je jedan maloljetnik upravljao mopedom kroz naseljeno mjesto bez da je stekao vozačku dozvolu za to. Njih 13 upućeno je na izvršenje mjere u Centar za djecu, mlade i obitelj, dvoje u Crveni križ, a jedan maloljetnik u Turopoljsku udrugu skauta.

Evaulacija projekta pokazala je da su maloljetnici i njihovi roditelji izrazito zadovoljni projektom te su istaknuli ljubaznost i razumijevanje na koje su naišli kod institucija i udruga uključenih u provođenje projekta. Nezadovoljstvo je istaknuto tek u jednom slučaju.

S realizacijom projekta na području Velike Gorice zadovoljni su i njegovi provoditelji. Predsjednica Udruge sudaca za mladež ističe kako se suradnja Grada, policije i institucija socijalne skrbi koja je od ključne važnosti, pokazala efikasnom.

- Grad Velika Gorica vrlo je aktivan u radu sa svojim mladim ljudima i stalno razmišljaju kako pomoći klincima na drugačiji način. I to se jako dobro uklopilo u ovaj program gdje smo dobili i stručne osobe koje su educirane za razgovore s djecom, do Centra za odgoj koji nam je pružao mogućnost da tu provodimo razgovore s roditeljima i djecom. Policajce koji su odlično obavještavali klince što će im se dogoditi kroz program, te sve što su ti klinci odradili u pojedinoj udruzi. Zadovoljni smo Velikom Goricom koja je baš jedno osvježenje i draži su mi od pojedinih djelova Zagreba gdje smo očekivali više uspjeha – kazala je sutkinja Lana Petö Kujundžić.

U ime Grada, koji je osigurao financijska sredstva za projekt, prisutnima se obratio pročelnik za školski i predškolski odgoj Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar istaknuvši kako će Grad i dalje podržavati ovakve projekte.

- Ta djeca su naši sugrađani, susjedi, kumovi, danas to može biti moje dijete, vaše dijete i treba im omogućiti sve kako bi oni mogli rasti i postati zdrava mladež. Nama će grad biti onakav kakva nam je mladež i koliko uložimo u nju. Podrška Grada u ovom projektu je zagarantirana, a osobno ću se zalagati za veći broj djece kojima se može pomoći ovim programom – kazao je Ačkar.

stopvg2