Grad Velika Gorica

Vijesti

Predstavljen europski projekt Pučkog otvorenog učilišta

pouPučko otvoreno učilište Velika Gorica je prvi put nositelj jednog europskog projekta, a riječ je o projektu naziva EDU VG PP PLUS. Projekt je predstavljen na današnjoj konferenciji za javnost.

Cilj projekta je socijalno ranjivim skupinama omogućiti veće šanse za zapošljavanje, te ujedno jačati socijalnu ekonomiju i poduzetništvo. Učilište će tijekom njegova provođenja ojačati kapacitet svojih zaposlenika, koji će sudjelovati u osmišljavanju obrazovnih programa za dva modela zanimanja – voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga i socijalnih poduzeća. Po završetku projekta i nakon završene edukacije za metodologiju izrade Standarda zanimanja, kvalifikacije i kurikuluma po načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HOK), djelatnici Učilišta će nastaviti s provođenjem osposobljavanja za spomenuta zanimanja, koristeći suvremeni elektronički način učenja, e-learning.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorena je mogućnost (su)financiranja brojnih projekata europskim novcem. Iz Europskog socijalnog fonda Učilište je u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“ povuklo bespovratna sredstva za projekt EDU VG PP PLUS.

Projekt je vrijedan gotovo milijun i 200 tisuća kuna, od čega je Fond osigurao milijun i 125 tisuća kuna, odnosno 94 % sredstava, a ostatak financira Učilište. „Jako smo zadovoljni što smo se između 80 aplikanata našli u 25 izabranih za ovako vrijedan i kvalitetan projekt od kojeg će Učilište imati višestruku korist. Vjerujem da ćemo ga provesti korektno te da ćemo nastaviti s apliciranjem za sredstva iz europskih fondova – rekla je Barbara Grđan Odrčić, ravnateljica POU-a.

Riječ je o prvom europskom projektu u kojem Učilište sudjeluje kao nositelj, a partner je Udruga PET PLUS iz Zagreba koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju, a ima dosta iskustva u provedbi europskih programa. Pučko otvoreno učilište već godinama nudi građanima brojne obrazovne programe, bilo da se radi o učenju stranih jezika, informatičkim tečajevima ili programima osposobljavanja, a namijenjeni su svim generacijama. Ovim europskim projektom Učilište se upustilo u jednu drugačiju priču i okrenulo se marginaliziranim skupinama u društvu i dugotrajno nezaposlenim osobama kojima se želi pomoći u pronalaženju zaposlenja.

Ciljevi projekta su jačati suradnju i umrežavanje između poslovnih subjekata i drugih organizacija koje djeluju na području socijalne ekonomije i poduzetništva te promicati širenje dobre prakse za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj inicijativama koje nude proizvode/usluge pogodne za zapošljavanje osoba iz ranjivih socijalnih skupina, u skladu s potrebama i raspoloživim resursima koje diktira lokalna sredina. Pokazalo se da je socijalna ekonomija važan pokretač gospodarstva u Europskoj uniji, a Hrvatska bitno zaostaje za europskim tendencijama. Dok socijalno gospodarstvo u EU stvara 10 % posto BDP-a i zapošljava više od 11 milijuna radnika, u Hrvatskoj prema podacima projekta GEM (Global Enterpreneurship Monitor) društveno poduzetništvo zauzima tek 0,2 % hrvatskog gospodarstva. Ujedno, želi se pridonijeti većoj socijalnoj uključenosti ranjivih socijalnih skupina na osnovi njihova zapošljavanja u razvojno-perspektivnim djelatnostima (ekološke poljoprivrede, prerade bilja, prehrambene industrije, eko-turizma i zaštite krajolika), kao i jačati njihovu osposobljenost i radne vještine.

Zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici će prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) sudjelovati u osmišljavanju obrazovnih programa za dva modela zanimanja – voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga i socijalnih poduzeća. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni će potom educirati nezaposlene osobe iz postpenalnog sustava kao i nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje.

Realizacija projekta već je počela; nakon potpisivanja Sporazuma o partnerstvu između Učilišta i Udruge PET PLUS održani su prvi radni sastanci projektnog tima, osmišljen je vizualni identitet projekta, pripremljeni su promidžbeni materijali, održana prva konferencija na kojoj su predstavljeni ciljevi i način provedbe projekta, te napravljena analiza lokalnog tržišta o potrebama za zanimanja voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga. Provođenje projekta trajat će do kraja studenog ove godine, a u edukaciju će biti uključene ukupno 42 osobe. Stručno usavršavanje proći će 10 djelatnika Pučkog otvorenog učilišta te dvije radne skupine sastavljene od vanjskih članova, šest za socijalno poduzetništvo i šest za računovodstvo. U kasniju edukaciju bit će uključeno 20 osoba, od čega 10 iz postpenalnog sustava te 10 dugotrajno nezaposlenih osoba.

Korist od ovog projekta je višestruka. Polaznici edukacije će na taj će način povećati svoje šanse za zapošljavanje u socijalnim poduzećima i udrugama te postati konkurentniji na tržištu rada. Krajnji cilj je osnažiti njihove kapacitete za razvoj poduzetničkih inicijativa, kako bi mogli i sami pokrenuti posao. Što se tiče Pučkog otvorenog učilišta, ono će tijekom provođenja projekta ojačati kapacitet svojih zaposlenika, a nakon njegova završetka moći će nastaviti s provođenjem osposobljavanja za spomenuta zanimanja, tijekom čega će koristiti suvremeni elektronički način učenja, e-learning. Osim toga, unaprijedit će i postojeće programe za odrasle koje će moći prilagoditi načelima HKO-a.