- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Usvojen Proračun koji osigurava besplatne udžbenike, izgradnju novog vrtića i gradskog bazena

Posted By Gorica.hr On 29.12.2015. @ 14:48 In Vijesti | Comments Disabled

grad1 [1]Gradsko je vijeće usvojilo proračun za 2016. godinu u iznosu od 312,7 milijuna kuna. Predstavljajući proračun, gradonačelnik Dražen Barišić, istaknuo je kako se njime planiraju postići ciljevi poput očuvanja financijske stabilnosti, stvaranje preduvjeta za rast zaposlenosti, očuvanje i podizanje standarda i kvalitete života građana.

Proračun za 2016. uz projekcije za 2017. i 2018. godinu izrađen je sukladno metodologiji za izradu prijedloga proračuna koja je propisana Zakonom o proračunu i podzakonskim aktima, te prema Uputama Ministarstva financija koje su sačinjene na temelju Smjernica ekonomske i fiskalne politike Vlade Republike Hrvatske .

U 2016. godini planira se visina Proračuna u iznosu 312,7 mil kn, u 2017. 325,7 mil kn, a u 2018. 304,5 mil kn.

-Proračun koji predlažemo, uvažavajući ekonomsku situaciju i sve gore navedene aspekte je napravljen realno i razvojno. Važno je naglasiti kako je svaki njegov segment usmjeren na razvoj Grada Velike Gorice. Pri izradi smo se vodili načelom uravnoteženog razvoja unutar mjesne samouprave, uvođenjem novih programa, posebice u školstvu i predškolskom odgoju te osiguravanjem sredstava za izgradnju kapitalnih projekata- istaknuo je gradonačelnik.

Najvažniji projekti u 2016. godini koji se nalaze u proračunu su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola, izgradnja novog vrtića za sedam odgojnih skupina u Cvjetnom naselju, izgradnja bazena, oproštajne građevine na groblju Kušanec, izgradnja kružnog toka koji će uvesti dvosmjerni promet Velikom Goricom.

Povećanje prihoda od komunalnog doprinosa i komunalne naknade u 2016. očekuje se zbog najavljenih investicija na području Grada, a unutar kojih su značajnije izgradnja Hrvatskog veterinarskog instituta i proizvodnih pogona unutar Radne zone Rakitovec.

-Kad govorim o poboljšanju kvalitete života, onda mogu istaknuti neke od projekata koji će se realizirati. Primjerice, za Redovno održavanje nerazvrstanih cesta osigurano je 5 milijuna kuna više sredstava u odnosu na ovogodišnji proračun i to iz razloga što je veći broj naših prometnica u lošem stanju i treba ih sanirati. Tu želim istaknuti kako će se u pojedinim naseljima, iz projekta aglomeracije Velike Gorice, početi raditi kanalizacija i logično je da u tim naseljima sanacija prometnica dolazi po završetku izgradnje kanalizacijskih mreža. Aglomeracija je ujedno jedan od najznačajnijih projekata koji će se početi realizirati u 2016. I to u prvoj fazi kroz izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i početka gradnje sustava odvodnje u naseljima Donjeg Turopolja. Povećali smo i sredstva za održavanje javnih zelenih površina i to za dva milijuna kuna- ističe gradonačelnik Barišić.

Najznačajniji projekt, koji se odnosi na promet je početak gradnje kružnog toka na raskrižju Kolarove ulice i Matice Hrvatske. Ovom izgradnjom nastavlja se projekt šetnice i uvođenja dvosmjernog prometa u gradu. Uvođenje dvosmjernog prometa nameće se kao potreba rješavanja prometa u centru Grada odnosno zamjena za prometnicu koje se u najužem centru pretvara u pješačku zonu, dok će se tranzitni promet koji se odvija samo provozom kroz Grad preusmjeravati na gradske obilaznice daljinskim vođenjem prometa i odgovarajućom signalizacijom koja će se postaviti na ulazima u Grad te ostalim lokacijama kroz koje će se voditi daljinski promet.

-Dugogodišnja želja naših sugrađana, bazen, doživljava svoju realizaciju. Izgradnjom bazena na prostoru Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici stvorit će se uvjeti za provođenjem kvalitetnije nastave, a posebno nastave plivanja učenika s područja Grada i koji će dati maksimum u uvjetima rada za potrebe zdravstvene kulture i rekreacije učenika i građanstva. Unutar zgrade bazena predviđa se izgradnja bazena za plivače veličine 25 x 17 m, i bazena za neplivače veličine 10 x 17 metara. U sklopu bazena planirana je multifunkcijska dvorana za vježbanje, SPA centar, te ugostiteljski sadržaji. Nastavljamo i s ulaganjima u sport kako bi naši najmlađi imali prostora i mogućnost za ostvarivanje sportskih uspjeha, pa će tako, nakon umjetne trave koja je postavljena na našem sportsko rekreacijskom centru Velika Gorica, biti napravljeno i Pomoćno igralište s umjetnom travom na ŠRC Kurilovec- istaknuo je gradonačelnik prilikom obrazloženja proračuna.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2015/12/usvojen-proracun-koji-osigurava-besplatne-udzbenike-izgradnju-novog-vrtica-i-gradskog-bazena/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/grad1.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal