Grad Velika Gorica

Vijesti

Solarni grad: Stanari i vlasnici zgrada na krovovima će proizvoditi električnu energiju

IMG_4742“Solarni grad” jedan je od projekata gradskog razvojnog programa “Gorica 2020″ kojeg je gradonačelnik Dražen Barišić predstavio koncem 2012. godine. Projektom se planira poticanje korištenja sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada, čime će se ostvariti uštede u troškovima stanovanja građana, a istovremeno smanjiti zagađenje okolišta.

Kao dio projekta “Solarni grad” jučer je predstavljena interaktivna solarna karta Velike Gorice. Na web stranici solarvg.info ili solarnigrad.info prikazana je interaktivna karta s javnim i stambenim zgradama, čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana. U ovoj su fazi odabrane zgrade s raspoloživim podacima, 55 javnih zgrada u vlasništvu Grada i 112 višestambenih zgrada. Za svaki objekt prikupljeni su ulazni podaci: adresa i naziv objekta, nagib i orijentacija krova te površina krova raspoloživa za postavljanje sunčanih elektrana. Cilj je iskoristiti sve dostupne krovove zgrada za proizvodnju električne energije.

„Grad je zamislio ovaj projekt kao poticaj građanima i ravnateljima naših javnih ustanova, poput škola i vrtića, na čijim se krovovima nalazi veliki potencijal, da se zainteresiraju za ove projekte“, kazao je savjetnik za zaštitu okoliša u Gradskoj upravi Marko Ružić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a pomoću njega će građani dobiti podatke o mogućnostima korištenja solarne energije na području Velike Gorice.

„Ovaj projekt vezan je uz naš akcijski plan iskorištavanja energetskog potencijala. Što se tiče solara, doista smo puno uložili. Primjer je naša foto naponska elektrana u Mraclinskoj Dubravi koja će biti će veliki projekt“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

„Mi smo se potrudili da to bude što preciznije. Nismo mogli ići na svaki krov, mjeriti kolika je zasjenjenost, već smo morali davati procjene. Cilj nam je da se ljudi educiraju i da shvate kako je u pitanju jedan veliki potencijal na području grada“, rekao je voditelj projekta Danijel Rodik iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Vlasnici mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, u budućnosti će tako moći besplatno koristiti električnu energiju, a višak prodavati.

IMG_4731IMG_4753IMG_4763IMG_4766