Grad Velika Gorica

Vijesti

Prilika za udruge i OPG-ove: Kreću radionice Lokalne akcijske grupe za povlačenje sredstva iz EU fondova

lagU Gradskoj upravi danas su sljedeće korake nužne za buduće povlačenje sredstva iz Europske unije predstavili Tugomir Majdak iz Gradske uprave, predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, zatim predsjednik LAG-a Zrinska gora -Turopolje Božidar Antolec te stručni voditelj ureda LAG-a Siniša Bukal.

Gorička naselja još u siječnju ove godine pridružila su se Lokalnim akcijskim grupama (LAG) kojima je zadatak izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore iz fondova Europske unije.

Razlog konferencije za novinare upravo je provedba lokalnih razvojnih strategija podmjere 19.2. IPARD programa putem koje je Lokalnim akcijskim grupama otvorena mogućnost da povuku ukupna sredstva u vrijednosti do 3 milijuna eura iz europskih fondova.

- Svi potencijalni korisnici europskih fondova s ruralnog područja Grada Velike Gorice mogu sudjelovati u izradi Strategije, predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora. Osobiti naglasak stavlja se na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nadamo se da će se svi oni uključiti u izradu Strategije jer ona donosi mogućnost korištenja ovako velikih novčanih sredstava na transparentan način, oanko kako to propisuje Europska komisija. Lokala akcijska grupa će putem evaluacijskog postupka odabrati projekte koji će se realizirati i pratiti ih u izvedbi- rekao je Majdak.

Predsjednik LAG-a Zrinska gora -Turopolje Božidar Antolec naglasio je kako LAG Zrinska gora- Turopolje obuhvaća osam lokalnih jedinica te 91.000 stanovnika koji stanuju na ruralnim područjima LAG-a.

- Lokalne akcijske grupe će povući i financirati projekte i zbog toga je važno da se svi uključe u izradu ove Strategije. Ovim putem koristim priliku da pozovem predstavnike udruga, OPG-a, i druge potencijalne korisnike da se odazovu na naše radionice koje se održavaju već ovog tjedna. Sve ono što se uključi u Strategiju moći ćemo financirati, a ono što ne bude uključeno nećemo moći do kraja ovog razdoblja koje traje do 2020. godine. Zbog toga je važno da se svi zainteresirani na vrijeme uključe- rekao je Antolec i naglasio kako se radi na otvaranju područnog ureda LAG-a Zrinska gora- Turopolje na području Velike Gorice, kako budući članovi LAG-a ne bi zbog informacija i projekta stalno morali putovati do Petrinje.

Prva radionica i predavanje održat će se u petak 18. prosinca u Gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati. Predavanje o Mjeri 7 programa ruralnog razvoja 2014-2020 održat će Tugomir Majdak, dok će potom Siniša Bukal i Božidar Antolec održati radionicu za izradu lokalne Strategije kako bi sve potrebne korake objasnili zainteresiranim sudionicima.

- Sam proces izrade smo smo osmislili tako da formiramo radne skupine s predstavnicima lokalnih vlasti, i održat ćemo barem 10 radionica na području našeg LAG-a, ako bude potrebe, i više. Paralelno će raditi i radna skupina na prikupljanju ideja za projekte od potencijalnih korsnika. Prednost je da svi oni koji konkuriraju za sredstva iz EU fondova imaju samo onu konkurenciju koja doalzi s područja istog LAG-a, a ne iz cijele zemlje kako je to slučaj kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju- rekao je Bukal dodavši da se Strategija mora pripremiti do kraja ožujka kako bi se stigla odobriti na Skupštini LAG-a i aplicirati za sredstva iz europskih fondova.

Dodajmo još kako je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo Vodič za izradu, praćenje i evaluaciju lokalnih razvojnih strategija za programsko razdoblje 2014. – 2020. namijenjen lokalnim akcijskim grupama, a koji se može pronaći OVDJE.

VG Danas