Grad Velika Gorica

Vijesti

Potpisan ugovor o upravljanju prirodnim resursima Velike Gorice

IMG_4722U Gradskoj upravi danas prijepodne održalo se potpisivanje ugovora o partnerstvu Grada Velike Gorice, Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), udruge ODRAZ, Udruge gradova i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) na projektu Participativno upravljanje prirodnim resursima.

Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu IPA 2012 “Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima”. Projekt će se baviti jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) kako bi pratile i surađivale s lokalnim vlastima pri provođenju javnih politika bitnih za upravljanje javnim i prirodnim dobrima. Naglasak je na uspostavljanju trajne suradnje između OCD-a i lokalnih vlasti te stvaranju radne skupine koja će između ostalog ukazivati na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima te voditi javne diskusije na aktualna pitanja u Velikoj Gorici

Potpisivanju ugovora prisustvovali su izvršna direktorica Udruge DOOR Maja Božičević Vrhovčak, zatim Lidija Pavišić Rogošić iz Udruge ODRAZ, Mato Šišak ispred Udruge ZMAG te gradonačelnik Dražen Barišić ispred Grada Velike Gorice.

- Cilj nam je da što ranije uključimo građane u procese bitne za gospodarstvo, društvo i posebno za okoliš. U projektu ćemo započeti s dvije teme za koje partneri smatraju da su građanima bitne, prvenstveno je to gospodarenje šumama, ali sada kad krenemo raditi može se javiti i još koja nova tema. Sudionici projekta sudjelovat će u izobrazbi, studijskom putovanju, Grad će u sve uključiti i volontere koji će učiti o građanskoj odgovornosti, aktivizmu, i ovim temema i paralelno ćemo pratiti mišljenje građana o vlastitoj odgovornosti i civilnom društvu- rekla je Maja Božićević Vrhovčak.

Europska unija financira 95 posto programa projekta, dok će ostalih 5 posto financirati Ured za udruge RH, te će svoj doprinos radom dati i zaposlenici Grada Velike Gorice koji će sudjelovati.

- Nastojimo uključiti građane u donošenje odluka u provedbu i praćenje za razvoj koji kreće održivim putem, ne nešto izvan vremena i prostora, već razvoj koji brine o ekonomskom i društvenom razvoju ali i zaštiti okoliša- rekla je Lidija Pavić Rogošić iz Udruge Odraz.

U projekt je uključena i Zelena mreža aktivističkih grupa koja je Velikogoričanima već poznata po brojnim “zelenim” radionicama koje održavaju u našem gradu.

- Već 15 godina sudjelujemo na čitavom nizu zelenih projekta u smislu promocije,educiranja o ekološkim projektima, ekološkom uzgoju hrane, Veselimo se suradnji s Gradom, do sada su nam uvijek stajali na usluzi posebno gospodin Ružić- rekao je Mato Šišak iz ZMAG-a.

- Na području Velike Gorice imamo javne prirodne resurse, itekako cijenimo šume, polja i prije svega vode, imamo potrebu da brinemo o tim resursima radi njihove zaštite tijekom iskorištavanja njihovih kapaciteta, ali i da ih uključimo u ekonomiju našega kraja i države-zaključio je gradoančelnik Dražen Barišić.

VG Danas

IMG_4728