Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica osigurala sredstva europskih fondova – građanima besplatan priključak na kanalizaciju

cice1Prihvaćena je Studija utjecaja na okoliš za izgradnju sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici. Potvrdilo je to Ministarstvo zaštite okoliša svojim Rješenjem, što je još jedan korak do realizacije projekta vrijednog 54 milijuna eura. Ova sredstva Velika Gorica osigurava iz fondova Europske unije, a bit će iskorištena za izgradnju pročistača otpadnih voda i izgradnju kanalizacijskih mreža u velikogoričkim naseljima.

Mještani će priključke na kanalizacijsku mrežu dobiti potpuno besplatno, a završetak prve faze projekta očekuje se u 2018. godini. Početak radova je predviđen sredinom sljedeće godine.
Prva faza radova obuhvaća izgradnju pročistača otpadnih voda te rekonstrukciju postojećih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica na području Velika Gorica – centar i Velika Mlaka, u duljini od cca 14 km. Njome je obuhvaćena i izgradnja novih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica, i to u Velikoj Gorici i prigradskim naseljima Rakarje, Kobilić i Lukavec, na širem vodozaštitnom području Črnkovec (Črnkovec, Selnica, Mala Kosnica, Bapče, Petina, Novaki, Obrezina, Drenje, Sasi, Šćitarjevo, Trnje, Velika Kosnica, Lekneno), te područje Donjeg Turopolja (Staro Čiče, Vukovina, Gornje Podotočje, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Buševec i Ogulinec. Druga faza radova počet će početkom 2018. godine i obuhvaća izgradnju kanalizacije u naseljima Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Lazina Čička, Ribnica i Poljana Čička.

- Potvrđivanjem Studije i Europa i Ministarstvo dali su potvrdu realizaciji najvažnijeg i najvrjednijeg projekta na ovim prostorima kojim će svim građanima Velike Gorice biti omogućeni najviši europski standardi po pitanju zaštite vode i odvodnje. Ovo je prvi korak koji je nužno poduzeti u cilju zaštite blaga našeg područja, a to je voda, za našu djecu – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.
Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja za planirano opterećenje od 74 000 ES a na lokaciji postojećeg uređaja s transportom pročišćene vode u smjeru Save predviđena je u prvoj fazi i počinje sredinom 2016. godine. Potrebno je naglasiti da će uređaj biti izgrađen po najsuvremenijim tehnologijama biološkog pročišćavanja sa trećim stupnjem pročišćavanja, uz adekvatno pročišćavanje zraka iz zatvorenih objekata predtretmana otpadnih voda. Također je nužno istaknuti da se navedenim zahvatima formira jedinstveni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s jednim, centralnim, uređajem za pročišćavanje. Izgradnjom planiranih objekata šire područje Velike Gorice biti će pokriveno suvremenim sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, koji će stanovnicima trajno pružati sigurnu, pouzdanu i učinkovitu komunalnu uslugu, a podzemne vode će se zaštititi od daljnjeg zagađenja, sve u cilju da se budućim generacijama osigura mogućnost korištenja zdrave i pitke vode. Time će Velika Gorica opravdati status grada koji ispunjava moralnu obvezu očuvanja okoliša i prirodnih resursa za buduće generacije.