Grad Velika Gorica

Vijesti

Mobilno reciklažno dvorište počelo s radom

cicka1S radom je danas počelo mobilno reciklažno dvorište. Postavljeno je na igralištu u Čičkoj Poljani, gdje će mještani moći odlagati razvrstani otpad sljedeće dva dana. Poslije Čičke Poljane, reciklažno dvorište će biti smješteno u Velikoj Gorici.

Grad Velika Gorica intenzivno radi na očuvanju okoliša i u zaštitu istoga ulaže značajna sredstva. Posjeduje jedno od najmodernijih odlagališta otpada u Mraclinskoj Dubravi i jedan je od rijetkih gradova koji nema problema sa zbrinjavanjem. – Svake godine činimo korak više i dalje u postizanju cilja čistog okoliša, pa smo tako uveli brojne zelene otoke, pokrenuli korake za uvođenje primarne reciklaže, a svjedoci ste i gradnje novog reciklažnog dvorišta vrijednog 4,5, milijuna kuna koje se gradi u sklopu projekta „U mom dvorištu“. Mobilno reciklažno dvorište sufinancirano je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i njime smo omogućili ljudima primarnu reciklažu u njihovim mjestima – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić prilikom obilaska u Čičkoj Poljani. Ukupno je investicija vrijedna 449.000,00 kuna od čega je 40 posto financirao Fond, a 60 posto Grad Velika Gorica.

Osim toga, Grad je nabavio 500 kanti za odvojeno sakupljanje otpadnog papira i 500 kanti za odvojeno sakupljanje otpadne ambalaže, koje će se postaviti u stambenim zgradama i omogućiti odvojeno sakupljanje otpada sustavom „od vrata do vrata“. Nabavljeno je i 1.200 kompostera za vrtno kompostiranje u domaćinstvima, koji su već podijeljeni korisnicima, a sljedeće godine u planu je ponovno zatražiti potporu Fonda u nabavi iste, ili veće količine kompostera, što će značajno smanjiti udio biootpada koji se odlaže na Odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava, sukladno zahtjevima Zakona o održivom gospodarenju otpadom i direktiva Europske unije.