Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić obišao spomenike braniteljima poginulima u Domovinskom ratu

IMG_2400Ususret Svim svetima i Dušnom danu gradonačelnik Dražen Barišić obišao je sve spomenike braniteljima poginulima u Domovinskom ratu na velikogoričkom području, te položio vijence i svijeće. Obišao je tako spomenike u Mraclinu, Turopolju, Kučama, Kosnici, Velikoj Mlaki, Lukavcu, Donjoj Lomnici, Gradićima, Petrovini i Kurilovcu.

- Dan prije dana mrtvih obilazimo sve spomenike braniteljima,zapaliti svijeće, staviti cvijeće i pomoliti se, susresti se s članovima obitelji koji su izgubili svoje najmilije u Domovinskom ratu i s našim sugrađanima u naselju. Obići ćemo gorička naselja i iskazati počast poginulima u ratu, mislim da je to dužnost svih nas, ne samo nas koji vodimo gradove, županije, već da u ime svih sugrađana koji bi se na sve dane, a posebno uoči Dušnog dana, trebali sjetiti svih onih koji su najzaslužniji za našu slobodu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

U Mraclinu se susreo i s obitelji poginulog mraclinskog branitelja Tomislava Hrkovca, pripadnika 153. Brigade HV-a, poznate kao velikogoričke. Hrkovac je ratne 1991. za Svi svete stigao kući na dopust, te se potom vratio na bojište. Ubrzo nakon toga stradao je od srpske minobacačke mine kod Šišinca prilikom izvlačenja i spašavanja ranjenih suboraca. Od posljedica teškog ranjavanja umro je 23. prosinca u bolnici u Zagrebu. Pokopan je na Župnom groblju u Vukovini, a njegov grob krasi bista koja nas podsjeća na Tomislavov lik i doprinos hrvatskoj slobodi i neovisnosti u njegovoj 22. godini života.

IMG_2432IMG_2460IMG_2470IMG_2495IMG_2500IMG_2516IMG_2516IMG_2544IMG_2560IMG_2569