Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečano otvoren Dječji tjedan posvećen igri i kreativnosti

dt1Nakon subotnjeg memorijala Izviđačkog odreda Tur održanog u Šćitarjevu pod nazivom „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“, u ponedjeljak, 12. listopada svečano je otvoren Dječji tjedan izložbom Zmajevi u oblacima u Pučkom otvorenom učilištu.

Zmajevi su nastali kao idejni projekt Marite Burić Teskera u sklopu manifestacije Međunarodne vrtne izložbe Floraart. Vrijedne ruke učenika 4. b i c razreda OŠ Jurja Habdelića su ih oslikavale nekoliko tjedana. U tome su ih vodile učiteljice Barica Ceronja i Jasna Pletikapa. Nakon završetka Floraarta, zmajevi su bili izloženi u holu škole, a zatim su doletjeli u izložbeni prostor Pučkog učilišta. Izložbu je postavio vrijedan tim Muzeja Turopolja pod vodstvom kustosice Dragice Dade Modrić.

Nakon izložbe održana je tribina „Kreativnost i igra kod djece“ na kojoj se moglo čuti što o igri i kreativnosti kažu znanost i struka, ali i oni koji rade s djecom. Prof. dr.sc. Mirjana Šagud istaknula je važnost igre kao osnovne djelatnosti svakoga djeteta. Profesor glazbe Boris Klarić iz Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ i profesorica književnosti Nina Selman iz Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina predstavili su način rada s učenicima koji izlazi iz okvira uobičajenog rada u razredu. Pokazali su visoku razinu osobne i profesionalne motivacije u radu s djecom, a takav rad utječe na zadovoljstvo, kreativnost i uspješnost učenika.
Elena Beganović, učenica Umjetničke škole Franje Lučića izvela je plesnu točku pod nazivom „Dok spavam“ i pokazala ljepotu i kreativnost plesne umjetnosti. Elena je ovom točkom osvojila 1. nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Ministarstva kulture. Glazba je iz filma „Teorija svega“, a koreografkinja i nastavnica je Ana Vesel Križaj. Koliko su djeca kreativna u glumi pokazali su učenici OŠ Jurja Habdelića, Filip Čačković i Ivan Rodić s kojima je igrokaz uvježbala učiteljica Olivera Žordić.

Uzvanicima se obratila novoizabrana predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Jana Špičić iz OŠ Velika Mlaka koja je istaknula aktivnu ulogu dječjih gradskih vijećnika u zastupanju dječjih prava. Gradonačelnik Dražen Barišić naglasio je brigu za djecu koja se očituje kroz velike kapitalne projekte poput izgradnje vrtića i škola, ali i kroz slušanje njihova mišljenja i uvažavanje njihovih potreba.

Igra i kreativnost se isprepliću, igra je kreativna aktivnost, a kreativnost je izazovna igra. Spoj igre i kreativnosti je stvaranje, a stvaralaštvo je temelj razvoja i napretka društva. Kreativni možemo biti u svemu – u učenju, u matematici, u rješavanju problema, održavanju dobrih odnosa s drugima … O svemu tome imat ćemo priliku slušati tijekom cijeloga tjedna jer nas svakoga dana očekuju raznolike, sadržajne i kreativne aktivnosti.

dt2dt3dt4dt5