Grad Velika Gorica

Vijesti

Petrovina: Dan mjesta proslavili uz molitvu, pjesmu i ples

petrovina1Iako nosi ime svetog Petra, Petrovina Turopoljska svoj dan obilježava na spomendan arkanđela Mihaela čije ime nosi župna crkva posvećena 2002. godine. Tim povodom jučer su se mještani, ali i brojni žitelji susjednih naselja okupili u Petrovini da proslave svog zaštitnika i Dan mjesta.

Obilježavanje dana Petrovine počelo je sa sjećanjem na branitelje iz ovog mjesta koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kod spomen ploče Borisu Crnkoviću i Zvonku Romariću na Društvenom domu zapaljene su svijeće i položeno cvijeće u znak počasti na žrtvu koju su dali.

Potom je u crkvi Svetog Mihaela Arkađela održana sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Ivan Torbar zajedno s trajnim đakonom Đurom Matićem. Tijekom propovjedi vlč. Torbar podsjetio je mještane da su zasigurno i sami opraštali puno toga drugima tijekom života, pa nije upitno koliko je veći oprost koji dobivamo od Boga obratimo li mu se na našem putu. Dodao je i neka svima na putu vjere korz ovaj život budu zagovornici sveti arkanđeli, posebno Mihael koji je zaštitnik mjesta.

Nakon svete mise mještani su se preselili do igrališta u Petrovini gdje ih je dočekao i pozdravio vršitelj dužnosti predsjednika Mjesnog odbora Petrovina Pero Filipović. Zabavni program krenuo je nakon kratkog govora, a članovi KUD-a Gradići na samom početku otpjevali su hrvatsku himnu. Oni najmlađi članovi KUD-a Gradići zaplesali su pred publikom unatoč laganoj kiši koja je počela sipiti, no nije mogla omesti dobro uhodane male folkloraše. Nešto kasnije pridružili su im se i članovi gostujućeg KUD-a Rodna gruda iz Dugog sela koji su zasvirali na dvojnicama, šargiji i violini te zaplesali plesove Bosanske Posavine.

VG Danas

petrovina2