Grad Velika Gorica

Vijesti

Održana javna rasprava o prijedlogu novog Programa za mlade

mladiVijećnica Pučkog otvorenog učilišta jutros je okupila nekolicinu onih koji su došli na javnu raspravu o prijedlogu novog Programa za mlade za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Rasprava, koja je trajala gotovo dva sata, ostvarila je svoju svrhu – raspravljalo se o programu, dijelili su se savjeti i davale ideje, govorilo se o problemima mladih – ipak, u dvorani je, nažalost bilo najmanje upravo onih kojih se ta tema tiče.

Mladi u fokusu

Udruga G.A.S., Savjet mladih točnije: Mario Dilberović i Chiara Marušić, Mirna Gajski Jolić iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada Velike Gorice jako se trude održati goričku scenu mladih na životu. Oni su ujedno i inicijatori projekta “Mladi u fokusu” kojeg sufinancira Grad Velika Gorica i Ministarstvo socijalne politike i mladih. U sklopu projekta “Mladi u fokusu” mlade grada Velike Gorice uključilo se u istraživanje iz kojeg su se izvukli konkretni zaključci o potrebama i željama mladih, a kako bi se to primijenilo u novi Program za mlade.

- Želimo da ovaj Program za mlade bude u vlasništvu mladih jer smo mi, kao mladi, sudjelovali u njegovom stvaranju, a i pozvali smo sve mlade da sudjeluju putem fokus grupa i anketa koje smo radili, primali smo dosta komentara putem maila, facebooka i nadamo se da će mladi prepoznati taj dokument kao svoje vlasništvo – rekao je Matej Peranić, predsjednik Udruge G.A.S.

Prva točka svakako bi trebala biti omogućavanje prostora Kluba ili Centra za mladih. Na taj bi način mladi bili u mogućnosti razmjenjivati informacije, okupljati se, družiti se, po potrebi potražiti psihološku podršku. Naravno, mlade muči i problem nezaposlenosti, ali i, kako se pokazalo u istraživanju, nedostatak zabavnog i kulturnog sadržaj.

Nakon što je predstavljen Program u Javnoj se raspravi pokazalo kako predstavnici gradskih institucija podržavaju Program u potpunosti. Savjeti, prijedlozi, kritike… na raspravi je bilo govora o većini točaka Programa koji bi trebao poticati i uključiti mlade u volonterske aktivnosti, omogućiti razvijanje obrazovnih programa za mlade, doprinijeti jačanju kompetencija mladih za tržište rada, unaprijediti izvannastavni i infrastrukturni sadržaj za studente u gradu Velikoj Gorici…

Identitet grada Velike Gorice

Rasprava se dotakla i velikog problema, a to je identitet grada Velike Gorice. Zaključak je kako grad Velika Gorica često pokazuje kako nema svoj identitet… Nažalost, možda ružno zvuči, ali većina Velikogoričana, pa tako i mladih, Veliku Goricu ne prepoznaju kao grad u kojem mogu potražiti sadržaje za sebe te često “bježe” u Zagreb. Razgovarajući s mladima vjerojatno će vam reći: “U Gorici se ništa ne događa”. Što su onda VG Fest, Dani mladih, Humphrey Bogart Festival? Pa da… to su samo neka od događanja namijenjena mladima, ali događanja koja nažalost najčešće ne budu previše posjećena. Je li razlog neinformiranost ili nezainteresiranost? Možda oboje, ili je nešto drugo u pitanju? Možda će biti teško graditi Program na takvim temeljima, ali svakako ostaje nada kako bi ovaj Program i entuzijasti koji se zaista trude, napokon mogli promijeniti polako nestajuću velikogoričku scenu mladih.

Izvor: VG Danas