- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

E-punionice u Velikoj Gorici

Posted By Gorica.hr On 14.07.2015. @ 21:05 In Vijesti | Comments Disabled

elektro [1]Grad Velika Gorica, u partnerstvu s Ekoregijom Velika Gorica i Razvojnom agencijom Grada Velika Gorica VEGORA započeo je projekt uvođenja pilotne javne infrastrukture za električna vozila na području Velike Gorice.

Svrha projekta vrijednog oko 450.000,00 kn je potaknuti elektro-mobilnost građana i općenito korištenje obnovljivih izvora energije u prometu. Inicijativu Grada je podržao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz sufinanciranje projekta u iznosu od 120.000,00 kn. Osim direktne uštede u potrošnji goriva vozila prosječne godišnje kilometraže od 12.000 km, supstituiranje konvencionalnog vozila električnim generira smanjenje emisije onečišćujućih tvari (CO2) za 1 tonu tijekom godine dana.

Nabavkom 5 punionica i njihovom instalacijom na najfrekventnijim i najdostupnijim gradskim točkama, Velika Gorica će se svrstati uz 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice u Velikoj Gorici omogućit će punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila (uobičajenog kapaciteta baterija do 20 kWh) u trajanju do 60 min, što je i uobičajeno vrijeme boravka vozila na javnom parkirnom mjestu.

Osim toga, pozadinski ICT sustav osigurava vrhunsko korisničko iskustvo uz pomoć sustava za autorizaciju s mogućnošću pretraživanja, rezervacije i korištenja punionica u realnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone i SMS platforme.

Mrežom punionica upravljat će VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine građanima će se omogućiti punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada bez naknade. Pozitivne učinke projekta najviše će osjetiti građani koji stanuju u stambenim blokovima i nemaju vlastito parkirno mjesto ili garažu te samim time nisu u mogućnosti koristiti uslugu punjenja. Javna mreža e-punionica također će biti na raspolaganju svim posjetiteljima Velike Gorice.

Lokacije e-punionica u Velikoj Gorici:
1. Parkiralište Vatrogasni dom Velika Gorica
2. Parkiralište Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
3. Parkiralište Goričanka
4. Parkiralište Trg Stjepana Radića
5. Parkiralište kraj zelene tržnice


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2015/07/e-punionice-u-velikoj-gorici/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/elektro.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal