Grad Velika Gorica

Najave

Vikend sa coprnicama, čarobnjacima i mitskim bićima

legendfestNakon što su prošle godine po prvi put oduševili male i velike Velikogoričane, coprnice, čarobnjaci, moguti i mitska bića ponovno će zavladat Starim gradom Lukavcem i to sljedećeg tjedna kada ćemo imati priliku uživati u još jednom Legendfestu.

Obiteljski festival narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije „Legendfest“ ponovno dolazi u naš kraj. U organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja uz podršku Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i turističkih zajednica Zagrebačke županije i Velike Gorice ova manifestacija održat će se 30. i 31. svibnja.

Ovaj jedinstveni festival nadahnut narodnim predajama ponovno posjetiteljima svih uzrasta nudi brojna besplatna događanja, od izložbi, kazališnih predstava i glazbenog programa do radionica, čitanja priča i predavanja. Očekuje nas više od 50 različitih besplatnih događanja uglavnom priznatih domaćih umjetnika, performera, etnologa, ali i najmlađih sudionika, osnovnoškolaca. Bit će tu radionica izrade nakita i slamnatih lutaka, coprnički frizeraj, akrobatskih performansa i vatrenog šoua, ispita za coprnice, izrade metli i dr.

Novost ovogodišnjeg festivala je projekt LegendArt – izložba radova učenika osnovnih škola Zagrebačke županije koje su napravili tijekom nekoliko prethodnih mjeseci. Među radovima su i oni učenika velikogoričke Osnovne škole Eugena Kvaternika.

- Cilj projekta bio je probuditi dječju maštu i potaknuti ih na kreativno stvaralaštvo uz istovremeno učenje o vrijednosti njegovanja nematerijalne baštine, tradicije i kulture. Najbolji radovi ove će godine na LegendFestu biti i nagrađeni prigodnim darovima – najavili su organizatori.

Druga novina festivala je i putujuća izložba nosećih ilustracija promotivnih materijala prethodnih festivala – LegendExpo. Ona je i ovogodišnji uvod u LegendFest. Izložba će 22. svibnja biti postavljena u Gradskoj knjižnici u Samoboru. Riječ je o ilustracijama koje su za festival napravili poznati domaći ilustratori i likovnjaci, počevši od Ivana Gregova, autora ovogodišnje noseće ilustracije, do Hane Tintor, Zdenka Bašića, Filipa Burburana, Tomislava Tomića, Igora Kordeja, Esada Ribića, Nenada Pantića i Milivoja Ćerana čije su ilustracije magičnih bića krasile materijale prethodnih devet festivala. Najavna izložba festivala bit će postavljena i u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Zagrebu u utorak, 26. svibnja.