Grad Velika Gorica

Vijesti

Uspješni EU projekt velikogoričkih poduzetnika

euRadionicom „EU i poduzetnici“, organiziranom u suradnji s HGK-om, danas je počelo obilježavanje Dana Europe u Velikoj Gorici. Poduzetnicima je predstavljena Europska poduzetnička mreža, a doznali su i koji su im natječaji trenutačno na raspolaganju.

Okupljene je na početku radionice pozdravio gradonačelnik Dražen Barišić i istakao zadovoljstvo uspjesima velikgoričkih gospodarskih subjekata u pripremi i provedbi projekta financiran iz sredstava europskih fondova.

– Najbolji poduzetnici, tj. oni koji povuku najviše sredstava su oni koji već unaprijed imaju poduzetničku ideju. Uvijek je bolje imati već razrađenu ideju, naravno ne u detalje jer nikada ne možete znati unaprijed uvjete natječaja. Nakon što se raspiše natječaj, projekt možete prilagoditi određenim uvjetima, a kako bi najbolje iskoristili mogućnosti koje nude EU sredstva – dodao je Bobek.

O svojim iskustvima u pripremi i provedbi EU projekta, govorili su predstavnici tvrtki 3M i Gorica Staklo.

- Treba imati dobru ideju, istražiti tržište, znati točno kome i po kojoj cijeni ćemo prodavati svoj proizvod te prihod koji ćemo očekivati, a sve kako bi pokrili troškove koji slijede dalje u projektu – savjetovao je Ivan Zrnc iz Gorice Stakla, dok je Barbara Rovišan iz 3M-a govorila o projektu solarne elektrane od 140 tisuća eura.

– Mi smo radili solarnu elektranu i prikupljanje kišnice koja je povezana sa solarnom elektranom. Ona pokreće vodu koju koristimo, tako da imamo ekološki zadovoljene sve uvjete. Naša poslovna zgrada može funkcionirati kao mali zeleni otok. Znači, imamo svoju struju, samostalno se možemo grijati i koristiti vlastitu vodu. Projekt je težak 140 tisuća eura, od čega smo 15 posto sredstava financirali sami – kazala je Rovišan.

Resorna pročelnica Nikolina Nežić ističe kako su gorički poduzetnici još dosta skeptični kad je u pitanju povlačenje europskog novca. Poručuje im kako je ovo idealno vrijeme da se pokrenu.

- Interes naših poduzetnika za pribavljanje sredstva je dosta velik, međutim, još uvijek postoji njihova skepsa i bojazan. Ipak, ovo je jako dobro vrijeme za početak jer natječaji su još u fazi objavljivanja I pripremanja dokumentacije – napomenula je Nežić, pozivajući poduzetnike da se slobodno jave u Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije, ako im treba bilo kakva pomoć ili savjet.

– Možemo im pomoći prilikom sastavljanja prijava ili dolaženja do ideje na koji se uopće natječaj javiti i imaju li potrebne uvjete. Tu smo im uvijek kao prva stanica – rekla je Nežić.