Grad Velika Gorica

Vijesti

Maloljetnici umjesto sudskog procesa, odabrali rad za dobrobit zajednice

stopprogram-lanaPetnaest maloljetnika koji su po prvi put počinili prekršajno djelo umjesto sudskog procesa odabralo je sudjelovanje u STOP programu čime su se za prekršaje “iskupili” društveno-korisnim radom u goričkim udrugama i organizacijama.

U Hrvatskoj se godišnje evidentira oko 10.000 prekršaja ponašanja maloljetnika u dobi od 14 do 18.godina. Polovica se odnosi na prometne prekršaje, dok se 41% prekršaja odnosi na remećenje javnog reda i mira. Za ovakva lakša prekršajna dijela maloljetnici bi obično bili procesuirani sudskom postupku i sudski evidentirani što bi trajno ostalo zapisano u njihovoj dokumentaciji.

Umjesto sudskog procesa maloljetnici u Velikoj Gorici koji bi počinili prekršaje po prvi put imali su opciju sudjelovanja u STOP programu. Riječ je o pilot projektu kojeg je pokrenula “Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež” s glavnim ciljem poboljšanja alternativne sankcije i odgojne mjere za maloljetnike s protupravnim ponašanjem.

Na predstavljanju rezultata projekta danas su se u Gradskoj vijećnici okupili sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić, gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima, načelnik PP Velika Gorica Kristijan Suša te predstavnici udruga i organizacija koje su sudjelovale u projektu.

- Cilj programa je da maloljetnika spriječimo u njegovom lošem ponašanju, da ih otkrijemo u adolescenskoj dobi kada čine prvo loše prekršajno ponašanjem bilo da je riječ o opijanju na klupicama u parku, galamljenu, ostanku vani bez pratnje roditelja i da im ponudimo neku alternativu umjesto odlaska prekršajnom sucu. Ta alternativa je razgovor sa socijalnim pedagogom, ukazivanje djetetu i roditelju da to nije dobro ponašanje i povezivanje da ono želi preuzeti odgovornost za prekršaj i odraditi „kaznu“ u udruzi od lokalnog značenja– pojasnila je sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić dodavši kako na taj način maloljetnici spoznaju da svoje vrijeme mogu provoditi drugačije, a ne da se „zabavljaju“ čineći prekršaje i misleći da im „nitko ništa ne može“.

Prednosti programa su te da maloljetnik dobiva pedagošku alternativu umjesto tradicionalnog postupka, tako može izbjeći evidentiranje u sudskoj dokumentaciji, a brza reakcija i maloljetnikovo prihvaćanje odgovornosti mogu spriječiti daljne loše ponašanje.

- Uloga policije je detektiranje počinitelja, tj maloljetnika koji su počinili lakše kazneno djela i upoznavanje roditelja sa Stop programom čime su djeca amnestirana od procesuiranja što je po meni najvažnije jer neće biti prekršajno dokumentirana. Dijete se nakon pristanka na sudjelovane u programu uputilo u Centar za socijalnu skrb gdje im se dodjeljuje društveno korisan rad u jednoj od udruga. Cilj je da dijete odmah shvati gdje je pogriješilo. Nadam se nastavku suradnje i sljedeće godine – rekao je načelnik PP Velika Gorica Kristijan Suša.

Sudjelovalo 14 goričkih maloljetnika

Velikogorički maloljetnici u program su uključeni zbog ostanka iza 23 sata bez pratnje roditelja (7), konzumiranja alkohola na javnom mjestu (3), te zbog ne posjedovanja osobne iskaznice (1). Četvero njih u program je uključeno zbog ostanka iza 23 sata bez punoljetne pratnje i opijanja na javnom mjestu.

Program je u našem gradu obuhvatio 15-ero maloljetnika, s time da je jedan od njih odustao tijekom provedbe. Među njima je bilo 9 djevojaka i 5 mladića,što pokazuje naglasila je sutkina Peto Kujundžić, kako se, kada je u pitanju alkohol, djevojke ubrzano izjednačavaju sa svojim muškim vršnjacima. Postupak vršenja društveno korisnog rada trajao je uglavnom 2-4 tjedna, dok je jedna osoba u programu bila od 4 do 6 tjedana.

Društveni rad odrađivali su u Centru za djecu, mlade i obitelj, Crvenom križu, ŠDOTI Uspon, Udruzi Suncokret, IO Tur i udruzi „Ti si ok“. Svi su omogućili da maloljetnici odrade posao koji su dobili. Bilo je tu pranja prozora, dijeljenja hrane u pučkoj kuhinji, sudjelovanja na radionicama osoba s invaliditetom… Nekima od maloljetnika to je bio i prvi susret sa svijetom odraslih.

Profesorica Marina Ajduković predstavila je okupljenima u Gradskoj vijećnici rezultate evaluacije.

- Završenim postupkom u STOP programu zadovoljni su bili gotovo svi roditelji, maloljetnici i stručne osobe, osim u jednom slučaju. Također evaluacija je pokazala da su tijekom programa svi bili zadovoljni u zalaganju i suradnji s policijskim službenikom – istaklnula je Ajduković.

Sudionici, stručnjaci i roditelji naposljetku su bili zadovoljni

Što se tiče programa iz perspektive maloljetnika, oni su se izjasnili da su se na ovaj način upoznali s radom u Crvenom križu, u udrugama su ih dočekali ljubazno i prijateljski, te su imali dobro objašnjene zadatake i mogućnosti rada.

-Bilo je kratko i uspio sam svojim radom popraviti štetu koju sam nanio društvu, roditeljima i sebi – rekao je jedan od maloletnika uključen u STOP program.

-Preporučila bih program jer nije teško odraditi nešto zbog čega smo krivi i na kraju možemo naučiti pouku- izjavila je po završetku programa jedna od maloljetnica.

Roditelji su istaknuli kako bi bilo potrebno prilagoditi vrijeme roditeljima i djece, uključiti više udruga, i im se jasnije roditeljima objasni STOP program te da djecu odvode u civilnim automobilima, umjesto u policijskim.

Da je potrebno ulaganje u ovakve programe i njihovo provođenje složili su se svi sudionici, među kojima i Grad Velika Gorica koji je financijski podržao projekt.

-Mogu reći da s ovim programom svi zajedno pridonosimo biti onoga što društvo čini zdravim i prosperitetnim, pa tako i naciju. Trudimo se da mladi budu odgovorni sugrađani i nose naše društvo u budućnosti. To je nešto potrebno u svakom gradu,a možda nikad nije bilo potrebnije kao danas. Zahvaljujem se svima koji pridonijeli da ovakav projekt provedemo u našem gradu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

STOP program nastavlja se do kraja godine

Dobra vijest je da će se ovakav program nastaviti do kraja godine, a sudionici ovog nagrađivanog projekta nadaju se da će zaživjeti jednog dana kao redovna praksa u cijeloj Hrvatskoj.

- Za 2015. smo dobili novi pilot projekt u Velikoj Gorici u kojem će biti uključeno 15 do 20 maloljetnika, i onda bi na većem uzorku mogli pokazat mijenjamo li ponašenje maloljetnika s tim programom. Nadamo se da će država kroz koju godinu prepoznati važnost provođena ovog projekta u svakodnevnoj praksi – zaključila je sutkinja Lana Peto Kujundžić.

VG Danas

stop-program-ev