Grad Velika Gorica

Vijesti

Do brzog Interneta u svakom domu sredstvima Europske unije

optikaPotpisivanjem sporazuma Grada Velike Gorice, općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Pisarovina i Rugvica, počela je realizacija projekta “Plan razvoja širokopojasnog interneta”. Cilj je svakom građaninu omogućiti brzi Internet, a što danas, osobito u slabije naseljenim ruralnim područjima nije dostupno.

Riječ je o prvom projektu za razvoj podatkovne infrastrukture na području Zagrebačke županije, koji bi omogućio da 15 tisuća domaćinstava ima brzi Internet. Bitno je naglasiti da se radi o područjima za koja telekom operatori nisu zainteresirani zbog financijske neisplativosti.

- Širokopojasni internet je jedna od infrastruktura koja će nam omogućiti da od Velike Gorice napravimo “pametni grad”, razvijamo e-usluge te da povežemo svoje resurse i kapacitete u gradu. Naš je cilj omogućiti brzi Internet u svakom domu na području našeg grada, a javne prostore na kojima se okuplja veći broj ljudi pokriti besplatnim bežičnim Internetom – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

– Brzi internet nam je važan zbog naše gospodarske zone koja trenutačno ima preko pedeset korisnika, koji su kupili zemljište i očekuju da kompletna infrastruktura počne što prije funkcionirati – naglasio je načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić.

Za operativnu provedbu projekta u ovoj fazi zadužena je Razvojna agencija Grada Velike Gorice – VEGORA.

– Temeljem potpisa ovog sporazuma ulazimo u projekt vrijedan između 13 i 15 milijuna eura, čija bi realizacija trebala biti gotova do 2017. godine. Očekujemo da će država raspisati natječaj do kraja godine, a mi ćemo do tada pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i provesti javnu raspravu – rekla je ravnateljica VEGORE Suzana Krstić.

Potpisom Sporazuma započinje izrada projektne dokumentacije u suradnji sa konzultantima iz Slovenije, koji su sličan projekt već uspješno realizirali u svojoj zemlji.

optika2