Grad Velika Gorica

Iz medija

Bunker iz II. svjetskog rata postaje vinoteka

centarDonedavna automehaničarska radionica i trošna kućica za život bivšeg gradskog djelatnika iza Muzeja Turopolja trebala bi postati moderan Centar za posjetitelje.

Suglasnost Ministarstva

Smjestit će tamo turistički informativni centar, malu kavanu, multifunkcionalnu dvoranu, suvenirnicu, predstavit ćemo regionalne i nacionalne proizvode…

Taj će prostor ujedno biti i edukacijski centar, izložbena galerija, održavat će se tamo predavanja, domjenci, razne prezentacije…

– Na postojećoj lokaciji ostat će bunker sagrađen oko Drugog svjetskog rata. Stanovnici su tamo nekad držali led pa je bunker služio kao svojevrsna hladnjača jer je dio pod zemljom. Popularno zvana “ledana” nakon završetka projekta postat će vinoteka, s prezentacijskim mogućnostima za promociju turopoljskih vinara i proizvođača domaćih rakija te drugih poljoprivrednih proizvoda – kazala je direktorica TZ-a Velike Gorice Milada Mesarić.

Uz sam budući Centar uredit će se i okoliš na prostoru te zaštićene kulturne cjeline, a između Muzeja Turopolja i Centra popločit će trg za razna događanja, kulturne priredbe i manifestacije za koje Turistička zajednica i gradske institucije procijene da se mogu tamo odvijati. Cijeli je prostor inače na gradskom zemljištu.

Idejna studija već postoji, a objekte koji su tamo stajali godinama već su krenuli rušiti. Za to su dobili suglasnost Ministarstva kulture, a trenutačno se izrađuje i idejno rješenje uređenja. Stanaru iz derutne kućice dali su zamjenski gradski prostor. Prostore će tamo dobiti i Turistička zajednica koja je sada podstanar u prostorijama u Kurilovečkoj ulici, na kućnom broju 2.

Gradnja najesen

– Urede ćemo smjestiti na kat Centra za posjetitelje – kazala je direktorica Mesarić. Dodala je da bi građevinska dozvola trebala biti ishođena tijekom ljeta. U jesen bi trebala početi gradnja, a nada se da će Turistička zajednica useliti u nove prostorije iduće ljeto.

Petra Balija / Večernji list