- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Svjetski dan zdravlja posvećen sigurnosti hrane

Posted By Gorica.hr On 07.04.2015. @ 15:45 In Vijesti | Comments Disabled

jabuke5 [1]Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine.

Odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi unaprijediti razumijevanje toga javnozdravstvenog pitanja globalne važnosti te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.

Nesigurna hrana uzrok je smrti oko dva milijuna ljudi godišnje, uključujući i mnogo djece.

Hrana koja sadržava štetne bakterije, viruse, parazite ili kemijske sastojke odgovorna je za više od 200 bolesti u rasponu od dijareje do karcinoma. Nove prijetnje sigurnosti hrane nastaju gotovo svakodnevno. Promjene u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u okolišu, pojava novih patogena, sve otpornijih mikroba – izazov su svim nacionalnim sustavima koji skrbe o sigurnosti hrane. Povećanje broja putovanja te pojačana međunarodna trgovina u službi su globalnog širenja kontaminacije.

WHO pomaže zemljama otkrivati, spriječiti i učinkovito odgovoriti na širenje bolesti izazvanih hranom sukladno Codexu alimentariusu, zbirci međunarodnih standarda za hranu, naputcima i kodeksima za praksu koji pokrivaju većinu hrane i procesa obrade. Putem međunarodne informacijske mreže i u suradnji s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetska zdravstvena organizacija upozorava zemlje na potrebu za sigurnom, zdravom hranom.

Kako bi pomogao u provedbi tih ciljeva, WHO je objavio „Pet ključeva do sigurnije hrane“, praktične naputke za prodavače i potrošače glede rukovanja i pripreme hrane:

održavajte čistoću

odvojite svježu od kuhane hrane

potpuno termički obradite hranu

čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama

upotrebljavajte sigurnu vodu i svježe namirnice.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao institucija koja obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u RH, sudjeluje u različitim aktivnostima predviđenima ovogodišnjim programom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. HAH će u brošuri Sigurnost hrane u mom domu ponuditi savjete građanima kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.

5k [2]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2015/04/svjetski-dan-zdravlja-posvecen-sigurnosti-hrane/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/jabuke51.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/5k.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal