Grad Velika Gorica

Vijesti

Svjetski dan zdravlja posvećen sigurnosti hrane

jabuke5Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine.

Odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi unaprijediti razumijevanje toga javnozdravstvenog pitanja globalne važnosti te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.

Nesigurna hrana uzrok je smrti oko dva milijuna ljudi godišnje, uključujući i mnogo djece.

Hrana koja sadržava štetne bakterije, viruse, parazite ili kemijske sastojke odgovorna je za više od 200 bolesti u rasponu od dijareje do karcinoma. Nove prijetnje sigurnosti hrane nastaju gotovo svakodnevno. Promjene u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u okolišu, pojava novih patogena, sve otpornijih mikroba – izazov su svim nacionalnim sustavima koji skrbe o sigurnosti hrane. Povećanje broja putovanja te pojačana međunarodna trgovina u službi su globalnog širenja kontaminacije.

WHO pomaže zemljama otkrivati, spriječiti i učinkovito odgovoriti na širenje bolesti izazvanih hranom sukladno Codexu alimentariusu, zbirci međunarodnih standarda za hranu, naputcima i kodeksima za praksu koji pokrivaju većinu hrane i procesa obrade. Putem međunarodne informacijske mreže i u suradnji s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetska zdravstvena organizacija upozorava zemlje na potrebu za sigurnom, zdravom hranom.

Kako bi pomogao u provedbi tih ciljeva, WHO je objavio „Pet ključeva do sigurnije hrane“, praktične naputke za prodavače i potrošače glede rukovanja i pripreme hrane:

održavajte čistoću

odvojite svježu od kuhane hrane

potpuno termički obradite hranu

čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama

upotrebljavajte sigurnu vodu i svježe namirnice.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao institucija koja obavlja znanstvene i stručne poslove iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje, te je nacionalna referentna točka za procjenu rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u RH, sudjeluje u različitim aktivnostima predviđenima ovogodišnjim programom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. HAH će u brošuri Sigurnost hrane u mom domu ponuditi savjete građanima kako pravilnim rukovanjem hranom mogu znatno smanjiti rizik za svoje zdravlje.

5k