Grad Velika Gorica

Iz medija

Jurjevo kod Dianeževića još jednom oduševilo goste

1Jurjevske spelancije na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević još jednom su nas starim običajima vratili u nekadašnji život u Turopolju. Paljenje i preskakanje krijesa, umivanje djevojke u vodi s cvijećem, ophodi Jurjaša, dolazak stoke s paše i drugi prikazi pokazani su u nekoliko scenskih slika koje je oživio Ogranak seljačke sloge iz Buševca te KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice, kao i Etno udruga Kurilovec uz stražu Turopoljskog banderija.

Po prvi puta imanje je bilo otvoreno za javnost, a uz Kurilovčane i druge goste, posjetili su ga i studenti etnografije iz Zadra, kao i uzvanici gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić, dožupan Rudolf Vujević i drugi visoko gosti koji su složni u jednom – treba poticati očuvanje kulturne baštine koju treba iskoristiti i u turističke svrhe.

- Vidimo sve više krijesova po naseljima, sve više oživljavanja jurjevskih običaja koji su ukorijenjeni u Turopolje, a treba pohvaliti i obitelj Dianežević koja svojim angažmanom daje dodatnu turističku ponudu našemu gradu kroz prezentaciju povijesnih običaja koji su dio našega identiteta – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Ovo je netipično, obično takve stvari organiziraju udruge i institucije, ono što je važno obnavlja se tradicija na izvornim turopoljskim običajima. Ovo je sada dio grada Velike Gorice i važno je imati ovako autohton prostor i nadam se da će se više komercijalizirati jer se doista ima što vidjeti i doživjeti – mišljenja je dožupan Vujević.

Projekt imanja Dianežević je zamišljen kao početna i završna točka turističkih obilazaka po Turopolju, a goste i turiste bi se dočekalo uz domaću hranu i proizvode te prikaze običaja.

- Nama je očuvanje tradicije jako važno i sve što radimo nas veseli. Ovdje želimo uskoro imati i sobe u čardaku s autohtonom kuhinjom kako bi primali goste i tijekom cijele godine – kaže Snježana Dianežević.

Izvor: VG Danas

2345