- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Gradonačelnik Barišić traži ukidanje naplate cestarine od Mraclina do Lekenika

Posted By Gorica.hr On 22.04.2015. @ 07:17 In Vijesti | Comments Disabled

autocesta [1]Obilazak vladinih dužnosnika nove dionice autoceste Zagreb Sisak, zapravo je označio početak novog nameta građanima. Dionicu od 11 km, od Mraclina do Lekenika, država će naplaćivati 9 kuna za osobna vozila i 31 kuna za vozila četvrte kategorije. Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić protivi se naplati i od premijera Zorana Milanovića traži ukidanje iste.

Dosadašnja prometna povezanost između Siska i Zagreba bila je svedena na jednu od najopterećenijih prometnica u Republici Hrvatskoj koja prolazi kroz Grad Veliku Goricu i kojom godišnje prosječno dnevno na presjeku kod Velike Mlake prođe više od 45.000 vozila. Radi izrečenog od vitalnog je interesa za gospodarski uzlet ovog kraja i bolju prometnu povezanost izgradnja autoceste Zagreb-Sisak (A11) koja je započela u travnju 2006. godine.

Do sada je u promet u svibnju 2009. godine puštena dionica autoceste između Velike Gorice i Buševca, duga 9 km, na kojoj su između ostalog izgrađena dva cestarinska prolaza – u Buševcu i Mraclinu, a kroz njih se do sada prometovalo besplatno. Današnjim službenim puštanjem u promet dionice do Lekenika, to se mijenja i vozači će vožnju morati plaćati.
-Protiv smo naplate cestarine i to iz jednostavnog razloga jer bi osnova izgradnje autoceste, osim brže i bolje prometne povezanosti trebala biti stvaranje uvjeta za uzlet gospodarskog razvitka kraja kroz koji prolazi, čemu u prilog zasigurno neće ići uvođenje naplate cestarine na cestarinskim prolazima u Buševcu i Mraclinu- izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji iz tog razloga i nije želio nazočiti današnjem obilasku ministra pomorstva, prometa i veza.

Naime, Grad Velika Gorica teži unapređenju postojećih i otvaranju novih gospodarskih zona u kojima bi se zaposlio veći broj ljudi. Na putu do tog cilja nužno je privući korisnike i investitore te otkloniti sve što bi priječilo priliv kapitala ili ometalo brzu povezanost, a naplata cestarine zasigurno na to neće pozitivno utjecati. Iz tog razloga, još 2013. godine, Grad Velika Gorica službeno je tražio da se prometovanje navedenom autocestom ne naplaćuje.

- Dodatno uporište za uvažavanje našeg zahtjeva nalazimo u slabom imovinskom stanju građana Siska, Petrinje, Lekenika i rubnih naselja Velike Gorice koji gravitiraju autocesti, a koje je posljedica uništenog gospodarstva koje se do danas nije oporavilo od ratnih zbivanja iz domovinskog rata uslijed čega mladi ljudi ne vide perspektivu i odlaze u veće gradove. Upravo zbog izrečenog oni kojima je najpotrebnija brza spona sa Gradom Zagrebom i ostalom mrežom javnih prometnica neće biti u mogućnosti plaćati cestarinu te će autocesta ostati prazna, neiskorištena i bez vozila, a postojeća državna cesta D-30 koja prolazi kroz naselja i dalje će biti prinuđena svakodnevno „gutati“ ogroman broj vozila koja ugrožavaju građane i sigurnost prometa, stvaraju buku i onečišćuju okoliš – zaključio je gradonačelnik Barišić te uputio apel premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traži ukidanje naplate cestarine što je moguće na način da se autocesta prekategorizira u brzu cesti, kao što je to bio slučaj s pravcem prema Bjelovaru i Koprivnici.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2015/04/gradonacelnik-barisic-trazi-ukidanje-naplate-od-mraclina-do-lekenika/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/autocesta.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal