Grad Velika Gorica

Iz medija

Velikogorički vjernici na grobu blaženog Alojzija Stepinca

stepinca1Nekoliko stotina velikogoričkih vjernika, poglavito iz župe „Navještenje“, s tri autobusa i mnoštvom osobnih automobila krenulo je u subotu iz Velike Gorice prema zagrebačkoj prvostolnici.

Budući je ova pastoralna godina u znaku blaženog Alojzija Stepinca, velikog hrvatskog mučenika vjere, svi vjernici su pozvani moliti za njegovo skoro proglašenje svetim, a isto tako i hodočastiti u mjesta blaženikova rođenja, nadbiskupske službe, zatočeništva i beatifikacije.

Tako je i župnik „Navještenja“, vlč. Ivan Norbert Koprivec poveo svoj vjernički puk na mjesto Stepinčeva službovanja i na sam njegov grob, u zagrebačku katedralu.

Svetu misu je predvodio rektor katedrale, prečasni Josip Kuhtić koji je izrazio veliko zadovoljstvo i radost posjetom ove velikogoričke župe prvostolnici, tim prije što ga za Veliku Goricu vežu lijepe uspomene iz proteklih desetljeća kada je kao mlad svećenik službovao baš u toj župi. Nakon svete mise, vjernici su se sa svećenicima zajednički pomolili na blaženikovom grobu na nakanu njegova skorog proglašenja svetim.

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vjernike je u kapelici Ranjenog Isusa dočekao odgojitelj, vlč. Ivica Cujzek koji je primjetio da „nikada otkada on pamti, sjemenište nije posjetilo veće mnoštvo vjernika“.

Također je Velikogoričanima prenio pozdrave duhovnika bogoslova, vlč. Vlade Razuma, također bivšeg župnika župe „Navještenja“.
Govoreći o odgoju novih svećenika, vlč. Cujzek je naglasio kako je put do zaređenja težak i mukotrpan, pun duhovnih borbi i previranja, ali oni to moraju proći kako bi postali iskreni i plemeniti svećenici uzornog i primjernog života što se od njih očekuje.

U dvorištu Sjemeništa, vjernici su se mogli okrijepiti toplim napitcima i slasticama, a potom su u grupama posjetili riznicu zagrebačke katedrale, te muzej u kojem je pohranjeno veliko bogatstvo uspomena i dokaza o svetačkom životu blaženog Stepinca.

Izvor: VG Danas