Grad Velika Gorica

Vijesti

Obilježen Dan voda

voda1Učenici osnovne škole Eugena Kumičića posjetili su danas velikogoričko Vodocrpilište. Poticaj za posjetu je Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka.

Znajući da Zemlja ima 70% prekrivenosti vodom, od čega je samo 0.8 % dostupno za ljudsku upotrebu,važno je brižno gospodarenje i zaštita izvora pitke vode.

– Mi spadamo u sretnike koji žive na području bogatom pitkim vodama, no ograničenost prirodnih kapaciteta nalaže nam racionalno trošenje, sustavnu brigu i zaštitu okoliša naročito oko naših zdenaca iz kojih crpimo vodu – istaknuo je učenicima direktor VG vodoopskrbe Stjepan Rak. Učenici su obišli i zdence koji se nalaze na vodozaštitnom području te se upoznali s načinom crpljenja vode i njezinom distribucijom do kućanstava.

Najveći projekt u zaštiti voda kojeg rade VG Vodoopskrba d.o.o. i Grad Velika Gorica je projekt „Razvoj vodokomunalne infrastrukture Aglomeracije Velika Gorica“ ukupno vrijedan cca 55 mil eura, a koji je u završnoj fazi pripreme za aplikaciju za sredstva EU. Riječ je o projektu proširenja postojećeg Pročistača otpadnih voda Velika Gorica i podizanja razine stupnjeva pročišćavanja otpadnih voda, te gradnji kanalizacijske mreže u naseljima Grada Velike Gorice.

- Glavni cilj projekta je zaštita okoliša i podzemnih voda , te povećanje postotka priključenosti kućanstava na mrežu odvodnje sa sadašnjih 60% na 95% do kraja 2018. Godine – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić. Vrijednost izrade svih projekata iz prijave je 3.895.700,00 kn, projekt je zauzeo 4. mjesto među 77 ukupno rangiranih projektnih prijava, te je kroz Ministarstvo poljoprivrede odobreno dodjeljivanje bespovratnih sredstava iz fondova EU u iznosu 3.311,345,00.

voda2